Поради започналото повишаване на температурите Изпълнителна агенция „Главна инспекция по

...
Поради започналото повишаване на температурите Изпълнителна агенция „Главна инспекция по
Коментари Харесай

В жегата работодателите са длъжни да осигурят топли и студени напитки

Поради почналото повишение на температурите Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) припомня, че работодателите са длъжни да подхващат ограничения за минимизиране на риска при работа в горещините.

Мерките могат да бъдат организационни или механически, показват в известие до медиите от ГИТ.

При работа навън по-добър резултат имат организационните ограничения като въвеждане на повече почивки, смяна на работното време за отбягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, смяна на типа работа. Такива се подхващат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са подадени червен или оранжев код за рискови феномени.

Организационни ограничения се предлагат и при действия на закрито (в работни помещения) при индустриални процеси, придружени с обособяване на огромно количество топлота (например при леене на метали), за които техническите средства не биха имали огромен резултат.

Техническите ограничения са желани при работата на закрито, когато работодателите са задължени да обезпечат в пространствата подобаваща температура, съобразена със специфична разпоредба за минималните условия за микроклимата на работните места. В нея е регламентирано, че оптималната температура през топлия интервал на годината е в границите от 18 до 25 градуса, според от вида работа – лека, междинна или тежка. В същото време законодателят дефинира позволена температура до 28 градуса за лека и междинна работа, а за тежка - 26 градуса. По изключение, в избрани случаи, при доста висока външна температура, тази стойност може да бъде надлежно до 33 или до 31 градуса.

На служащите би трябвало да се обезпечат предпочитано групови средства за отбрана при работа навън, най-много във връзка с риска от слънчев/топлинен удар.

За възобновяване на топлинния баланс на организма би трябвало да се обезпечат задоволително количество питейна вода, топли и студени питиета и други течности за възобновяване.

Трябва да бъдат обезпечени и места за отмора с подобаващи условия за възобновяване на топлинния баланс на организма.

Осигуряването на долекарска и първа здравна помощ е обвързване на работодателя, както и опция за превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ. Проверките на микроклимата са приоритет в действия като строителство и селско стопанство, където трудът се поставя главно навън.

Контролните органи правят инспекции както по сигнали, по този начин и по време на настоящата си инспекционна активност, осведомят от ГИТ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР