Поради започналото повишаване на температурите Инспекцията по труда напомня, че

...
Поради започналото повишаване на температурите Инспекцията по труда напомня, че
Коментари Харесай

На кого да се оплачем, ако климатикът в офиса не работи, а шефът не го ремонтира?

Поради почналото повишение на температурите Инспекцията по труда припомня, че работодателите са длъжни да подхващат ограничения за минимизиране на риска при работа в горещините. Те могат да бъдат организационни или механически.

При работа навън по-добър резултат имат организационните ограничения като въвеждане на повече почивки, смяна на работното време за отбягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, смяна на типа работа и други Такива се подхващат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за рискови феномени. Организационни ограничения се предлагат и при действия на закрито (в работни помещения) при индустриални процеси, придружени с обособяване на огромно количество топлота (например при леене на метали), за които техническите средства не биха имали огромен резултат.

Техническите ограничения са желани при работата на закрито, когато работодателите са задължени да обезпечат в пространствата подобаваща температура, съобразена със специфичната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места. В нея е регламентирано, че оптималната температура през топлия интервал на годината е в границите от 18 градуса до 25 градуса, според от вида работа – лека, междинна или тежка. В същото време законодателят дефинира позволена температура до 28 градуса за лека и междинна работа, а за тежка - 26 градуса. По изключение, в избрани случаи, при доста висока външна температура, тази стойност може да бъде надлежно до 33 градуса или до 31 градуса.

На служащите би трябвало да се обезпечат предпочитано групови средства за отбрана при работа навън, най-много във връзка с риска от слънчев/топлинен удар. За възобновяване на топлинния баланс на организима би трябвало да се обезпечи задоволително количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване. Осигурени би трябвало да бъдат и места за отмора с подобаващи условия за възобновяване на топлинния баланс на организма.

Осигуряването на долекарска и първа здравна помощ е обвързване на работодателя, както и опция за превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

Проверките на микроклимата са приоритет в действия като строителство и селско стопанство, където трудът се поставя главно навън. Контролните органи правят инспекции както по сигнали, по този начин и по време на настоящата си инспекционна активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР