Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната

...
Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната
Коментари Харесай

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи директно от 1 юли 2022 година, както бе планувано и оповестено в плана. Ако има обявяване на текстовете в общоприетия брой на Държавен вестник във вторник, мярката би трябвало да влезе в действие в събота. Това изясни в ефира на Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

Терзиев разясни обаче, че не всички оператори са задължени да ползват мярката.

" Пожелателно е, или по желание на оператора, те да вземат участие в препоръчаната държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им ", добави Терзиев.

Още преди обнародването обаче компаниите от петролния отрасъл сигнализираха за куп подводни камъни, които затрудняват използването на отстъпка от горивата и ще доведат до банкрути на дребни бензиностанции.

" Цялата скица е измислена по този начин, че единствено една-две вериги бензиностанции, да се включат в нея, тъй като всички останали търговци няма да може да си го разрешат ", разяснява пред Иван Кашилски, ръководител на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България, така наречен асоциация на дребните играчи на петролния пазар. Той изясни, че процедурата планува търговците цялостен месец за своя сметка да вършат отбива от продажбите към клиентите си и на идващия месец да си го прихващат от начисленото Данък добавена стойност.

" Ако цялостен месец продаваш под себестойност, тъй като купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш Данък добавена стойност, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи единствено за компании с няколко други действия. Ако пък се откажеш да влезеш в схемата с отстъпките, клиентите ти ще те изоставен. И в двата случая дребните търговци са в неизгодно състояние. Очаквам да изчезнат дребните бензиностанции в дребните обитаеми места ", разяснява Кашилски.
 Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се ползва от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на плана
Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

Как ще се начислява отстъпката?

При обслужване на бензиностанция, с цел да получи отстъпката, потребителят би трябвало да показа ваучър на автомобилното средство, което би трябвало да бъде от категория L или M1.

" Към момента нямаме информация някои от огромните вериги да не вземат участие, само че клиентът би трябвало да попита дали операторът предлага отстъпката ", разясни Терзиев и добави, че тя не важи за транспортни средства от категория N1.

Търговецът пък ще издава уголемен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената отплата като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

Живодар Терзиев разяснява и цените на горивата.

" Цените са високи заради интернационалните фактори. Това, което виждам за месец юли е, че цените се успокоиха от растежа през юни ", сподели той.

Какви са цените в на горивата у нас и в прилежащите страни?

Според настоящите данни на уеб страницата Fuelo средата цена на бензина в Гърция е 4,54 лв., на дизела - 4,02 лв., а на пропан бутана - 2,16 лв.. За съпоставяне в България цената на бензина през днешния ден е приблизително -3,40 лв., на дизела - 3,56 лв., а на пропан бутана - 1,55 лв..

В Сърбия беше натрапен таван на цените на горивата. В страната междинната цена на бензина през днешния ден е 3,19 лв., на дизела - 3,44 лв., а на пропан бутана - 1,91 лв..

В Румъния средата цена на бензина е 3,22 лв., на дизела - 3,49 лв., а на пропан бутана - 1,60 лв.. В Северна Македония цените са надлежно - 2,99 лв., 3,03 лв. и 1,64 лв..

В Турция горивото остава най-евтино - 2,81 лв. за литър бензин, 2,95 за литър дизел и 1,29 лв. за литър пропан бутан.

Страната ни не е единствената на Балканите,

която вкарва сходна мярка в отговор на повишаването на горивата. Миналата седмица румънският министър председател Николае Чука разгласи, че цената на горивата ще бъде обезщетена с 0,50 леи (20 стотинки) на литър за интервал от три месеца. Компенсацията ще се ползва непосредствено на бензиностанциите и ще попада във фискалния бон

В края на април стана ясно, че Гърция ще подкрепя семействата при зареждане на колите с гориво.

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни специалности, които са данъчно пребиваващи в Гърция с заявен фамилен приход за данъчна 2020 година до 30 000 евро ще могат да изискат финансова помощ за покриване на разноските за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 година

По-конкретно 50 евро на месец ще получат притежателите на транспортни средства, разнообразни от мотоциклети-мотопеди, с главно местопребиваване в районите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от региона на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните притежатели на транспортни средства, разнообразни от мотопеди, с главно местопребиваване в останалата част на Гърция.
 И Хърватия замрази цените на горивата
И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на управляващите визира 94% от бензиностанциите в страната

По 35 евро на месец ще получат притежателите на мотоциклети - мотопеди, с местопребиваване в районите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на района Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от региона на Централна Македония.

По 30 евро ще получат притежателите на мотопеди с главно местопребиваване в останалата част на Гърция.
 От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка
От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Тя ще важи за " по-евтините " бензин и дизел

За бенефициентите, които изберат да употребяват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата поддръжка се усилва с 5 евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР