Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена

...
Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена
Коментари Харесай

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Поради острия дефицит на работна ръка Англия се вижда принудена да издаде 10 500 работни визи за чужденци. Така страната се надява да притегли 5000 водачи на тежкотоварни камиони и 5500 служащи за други сектори - да вземем за пример за кланиците, разгласи министерството на превоза в Лондон. Визите ще се издават от месец октомври, акцентира министър Грант Шапс.

По Коледа може да има голям дефицит?

Със срочните визи служащите от чужбина ще могат да работят във Англия до Коледа. Така държавното управление се надява, че за Коледните празници рафтовете по супермаркетите и магазините за играчки няма да останат празни.

В момента във Англия липсват към 100 000 водачи на товарни камиони, а това има директни последствия за потребителите. От няколко седмици някои артикули са мъчно налични, в супермаркетите от ден на ден лавици остават празни. Последно в някои бензиностанции имаше и дефицит на бензин - заради усложнения с доставките, до които докара неналичието на водачи. Това накара доста британци под паника да купуват гориво. Но и други браншове се оплакват от голям дефицит на работна ръка - да вземем за пример селското стопанство. Няколко водещи вериги супермаркети предизвестиха, че преди Коледа може да се стигне до дефицит на хранителни артикули.

Заради политиката на Джонсън?

Една от аргументите за проблемите с доставките са строгите английски миграционни правила, важащи след излизането от Европейски Съюз. Освен това след Брекзита доста източноевропейски водачи на товарни камиони напуснаха Острова. В момента чужденците, искащи да работят във Англия, са изправени пред скъпи процедури по издаване на работна виза.

Премиерът Борис Джонсън неведнъж повтаряше, че желае да постави завършек на зависимостта на Англия от задгранични служащи. Но около дефицита на бензин и проблемите с доставките на хранителни артикули неговото държавно управление попадна под голям напън.

Сега, с изключение на срочните работни визи, държавното управление ще вкара пакет с ограничения, целящи да усилят броя на локалните водачи на товарни камиони. Така да вземем за пример армията би трябвало да обезпечи учители за кандидат-шофьорите, с цел да може да се организират 50 000 спомагателни изпита годишно за тази шофьорска категория. Министерството на образованието също би трябвало да окаже поддръжка при образованието. Освен това ще бъдат изпратени съвсем един милион писма до водачи, които имат тази категория, само че сега не карат товарни камиони. Ще се оферират по-високи заплати, твърдо работно време и по-добри трудови условия.

Това не е задоволително

Представители на логистичния отрасъл акцентират, че плануваните 10 500 работни визи никога не са задоволителни. Само супермаркетите се нуждаят от най-малко 15 000 водачи, с цел да съумеят да изпълнят рафтовете си за Коледа, сподели Андрю Оупи от съюза на търговците British Retail Consortium.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР