Поради необходимостта от регламентиране на статута на националните курорти със

...
Поради необходимостта от регламентиране на статута на националните курорти със
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри изменения в Закона за туризма


Поради нуждата от регламентиране на статута на националните курорти със законопроекта се уголемява и детайлизира правната уредба във връзка с критериите и условията към активността на територията на националните курорти. Предвижда се опция за отделяне на функционални зони в националните курорти, така наречен продуктово зониране, според разпоредба, призната от общинския съвет на чиято територия е националният курорт.

Чрез законопроекта ще се реализира класифициране и допълнение на функционалностите и дилемите на органите за ръководство на туризма на локално равнище, като се плануват нови условия към програмата за развиване на туризма и се ускорява ролята на консултативните препоръки по въпросите на туризма.

Със ЗИД на Защитена територия се усъвършенстват процедурите по вписване на туроператори и туристически сътрудници, както и по категоризиране и узаконяване на туристически обекти, като се облекчава редът за издаването на краткотрайни удостоверения, понижават се периодите за разглеждане на документи и други

Със законопроекта се уреждат правила за регистрация на ски учебните заведения в Националния туристически указател (НТР). Ски учебните заведения ще упражняват активността си посредством лица, притежаващи професионална дееспособност и подготовка (спортно-педагогическа кадри) за образование по снежни спортове. Отпада досегашното условие ски учителите да получават дееспособност след изпит в Министерството на туризма.

Въвежда се неповторим идентификационен код (УИК) на категоризираните места за настаняване, който ще се генерира от Научно-техническо разузнаване. Чрез УИК ще се реализира индивидуализация на категоризираните туристически обекти и оптимизация на вписванията в Научно-техническо разузнаване.

Със ЗИД на Защитена територия се регламентират и вписванията в специфичен указател на туристическите забележителности, туристическите фестивали и събития, които имат висока степен на прелест за туристите, както и отговорности за лицата, които ги стопанисват, да подхващат нужните ограничения за запазването им. Редът и изискванията за водене на Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития ще се уреждат в разпоредба.

С оглед осъществяване на Решение № 69 на Министерския съвет от 05.02.2018 година за прецизиране на текстовете, регламентиращи административнонаказателната отговорност, се планува повишен размер на глобите при положение на осъществено наново нарушаване, като се чака мярката да има възпиращ резултат върху нарушителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР