Поради интелектуално високомерие мнозина непростимо подцениха и двамата.Вожд § учителКакво

...
Поради интелектуално високомерие мнозина непростимо подцениха и двамата.Вожд § учителКакво
Коментари Харесай

Мнения Daily - Какво научи Борисов от Тодор Живков

Поради интелектуално надменност мнозина непростимо подцениха и двамата.
Вожд § преподавател

Какво научи Борисов от Тодор Живков

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Алесандър Андреев за " Дойче Веле "

Не чаках, че ГЕРБ ще завоюват евроизборите толкоз безапелационно. Сбърках, тъй като не се бях замислял за шестте скъпи урока, които Бойко Борисов е научил от Тодор Живков.

Урок първи: Да не позволява никаква вътрешна конкуренция за водачеството в своята партия. Просто и ясно, като индиански разказ.

Урок втори: Да построи постоянни локални партийни структури, които се опират най-много върху междинния управнически кадър и върху болшинството от (и без това) опортюнистично настроените българи, изключително в провинцията.

Урок трети: Винаги да си има по едно Български земеделски народен съюз за съдружен сътрудник. Това прави отлична работа. Пък самото " Български земеделски народен съюз " дано да си мисли, че взе участие в ръководството - няма неприятно.

Урок четвърти: Винаги абсолютно и категорично да слуша Големия брат, " шефовете ". Защото те дават парите и те въртят геополитиката, в която България единствено скрибуца като елементарна бурмичка. А когато се върне в страната след следващата среща с " шефовете ", може и да понамигне на българите: " Абе ние там си ги говориме всякакви, но тука нещата са си по нашенски ".

Урок пети: Да върви измежду народа с карамфил зад ухото, да реже ленти, да тропа хорце и понякога да ръси общонационални приказки. Това е фундаментът на националната обич.

Шестия си урок: Бойко Борисов интелигентно научи не от триумфите на Живков, а от най-голямата му неточност: в никакъв случай не закачай турците!

Навремето Живков си отглеждаше обществен облик като " човек от народа ". В неговите дълбоки стъпки Борисов сподели именитото " Вие сте елементарни и аз съм елементарен - по тази причина се разбираме ". Поради интелектуално надменност мнозина непростимо подценихме и двамата. И по-точно - умеенето им да остават на власт. Борисов от дълго време към този момент се научи да ръководи. И вероятно ще завоюва и идващите избори.

*Този текст е писан преди близо четири години. Но защото не е изгубил новост, през днешния ден го публикуваме още един път.

------------
Системно се прокарваха разграничителни линии вътре в Българска социалистическа партия и на открито.
Леви пристрастености

Защо имаше потребност от акция против Станишев

Михаил Миков, някогашен водач на Българска социалистическа партия, пред Нова телевизия

Резултатите демонстрират, че за към 2 години съпротива сме на същото място. Основният въпрос е за какво имаше потребност от акция против Станишев, за какво имаше потребност от решения, и то еднолични, които се прикриват от Националния съвет - да бъдат извадени народните представители от Народното събрание за три месеца. Става въпрос за към 12 съвещания за парламентарен надзор, само че и никой не седна да види какъв брой закона се одобриха, по които социалистите останаха без позиция.

Фотограф: Юлия Лазарова

Кампанията, водена от нас, се опита да избяга от разбирането, че сме на европейски избори и неслучайно. Навсякъде се заявяваше, че сме акцент " вътре ".

Смятам, че би трябвало да сериозен разбор и политическа отговорност. Смятам, че партията се отклони от нормите на груповото управление - държанието, стила и метода на работа. Смятам, че редовно се прокарваха разграничителни линии вътре в Българска социалистическа партия и на открито. На кого беше нужно? Войната със Станишев е заключителен стадий от тези неща.

Смятам, че се поставиха задоволително старания да се води една анти-Станишев акция. Така че не чакам кой знае какви чудеса от преференциите.

----------
Значителни триумфи означиха зелени и демократични партии.

Бъдещият европарламент

Очакваният триумф на популистите е под прогнозите

От коментар на " Свободна Европа "

Традиционните партии губят позиции за сметка на новосформирани демократични и зелени, както и на популистки обединения. Такава наклонност обрисуват предварителните резултати от европейските избори в 28-те страни членки на Европейския съюз.

Фотограф: Hannah Mckay

Очакваният триумф на популистите не оправда първичните прогнози, само че евроскептични партии означиха обилни триумфи в огромни (съответно с доста места в ЕП) европейски страни като Франция, Италия и Обединеното кралство. В множеството държажи членки на Европейски Съюз обаче обилни триумфи означиха зелени и демократични партии.

Най-голяма ще продължава да бъде групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейкия парламент, само че местата ѝ ще намалеят от 217 в този момент на 179. На второ място ще остане групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д), която ще има 150 вместо сегашните 186 места. Двете съществени партии към този момент няма да могат да образуват болшинство в Екологичен потенциал.

Трета политическа мощ ще бъде Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) със 107 места вместо сегашните 68. Четвъртата група по брой на местата в Екологичен потенциал ще бъде групата на Зелените/Европейски свободен алианс със 70 евродепутати вместо сегашните 52.

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ще понижи позициите си от четвърта мощ със 78 евродепутати в този момент на пета мощ с 58 представители в Екологичен потенциал. Редом с нея ще се подреди групата Европа на нациите и свободата с 58 места вместо сегашните 37. С двама евродепутати по-малко ще има Европа на свободата и директната народна власт – 56 вместо актуалните 41.

Европейската обединена левица ще има 38 мандата вместо сегашните 52.

Очаква се да има 7 самостоятелни евродепутати и 28 представители на партии, които към този момент не принадлежат към никоя група в Екологичен потенциал.

Средната изборна интензивност в Европейския съюз е най-високата през последните две десетилетия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР