Поръчков сайт пусна поредна манипулация в опит да дискредитира предстоящата

...
Поръчков сайт пусна поредна манипулация в опит да дискредитира предстоящата
Коментари Харесай

Лошо, Георгиева, много лошо

Поръчков уебсайт пусна поредна операция в опит да дискредитира идната среща на “високо равнище” в София, отдадена на Службата на европейския прокурор

Хибридната офанзива има своята цел и тя надалеч надвишава следващия неблаговиден опит за омаскаряване на държавните управляващи у нас

Проверявайте обстоятелствата – това се оказва най-препоръчваното средство против феномена на подправените вести. Т.нар. „ fact check ” обаче е вероятен за стеснен брой жертви на fake news. За страдание, малко са потребителите на медиите, които ще съумеят да схванат, че са станали жертви на агитация, операция или на цялост и от двете. Особено, когато подправената вест е фабрикувана от „ медия ”, която се показва за герой за свободата на словото и съперник на лъжата в публицистиката.

Ако желаете да знаете какво е подправена вест, то е трябвало да прочетете публикацията в уеб страницата „ Медиапул “ на тогавашната говорителка на някогашния министър председател Иван Костов Стоянка Георгиева, който в петък хвърли в общественото пространство толкоз вулгарен fake news, че даже останалите поръчкови „ медии ”, благосъстоятелност на подсъдими олигарси, не пожелаха да го мултиплицират. Става въпрос за публикацията с претенциозното заглавие: „ Съветът на Европа: До 6 месеца би трябвало да се обезпечи без значение следствие на основния прокурор ”.

Материалът е типичен образец по какъв начин с потреблението на един действителен факт, в тази ситуация съвещание на Комитета на министрите на Съвета на Европа, извършено сред 12 и 15 март т.г. в Страсбург, поръчковото издание манипулира аудиторията си, като прокарва подправената вест, че е желан разпит на основния прокурор. Всъщност, следствието не засягало сегашния, а май се отнасяло до някогашния обвинител № 1 – проф. Никола Филчев. А може би следствието следва да се отнася до всеки основен прокурор, който не е комфортен на диригентите на хибридната война против правоохранителните органи у нас. За да ускори внушението, „ медията ”-бухалка е направила колаж от две обособени фотоси на Сотир Цацаров и Никола Филчев. Колажът към пасквила цели да внуши, че ръководителите на държавното обвиняване у нас са недосегаеми. Понеже Филчев е упрекван от избрани кръгове и от вдовицата на убития прокурор Николай Колев за неефективното следствие на покушението, без несъмнено да са налице доказателства за това, отговорност би трябвало да се понесе и от сегашния основен прокурор, който, видиш ли, също не можело да бъде обект на инспекции.
Целият материал е отдаден на „ притоплянето ” на опорната точка „ над Главния – няма никой ”, която от години се експлоатира от съперниците на държавното обвиняване – поръчкови медии, адвокати-лобисти, неуспели политически проксита и техните кукловоди – подсъдими олигарси, в несполучливите им опити по очистване на независимостта на прокуратурата.

Фалшивата вест в уеб страницата на Стоянка Георгиева даже не си заслужава вниманието, в случай че разпространяването на операции против прокуратурата не се е трансформирало в процедура за съответната „ медия ”. В края на ноември 2015 година още веднъж „ Медиапул ” пусна подправената вест, че Европейската комисия желала отстраняването на обвинител № 1. Тогава за „ легитимиране ” на операцията бе употребен мейл от неназован чиновник на Комисията. Пасквилът бе неотложно използван от тогавашния министър на правораздаването Христо Иванов в опит за институционална офанзива против основния прокурор. Лъжата бе тиражирана в ден сряда, а в четвъртък Иванов изиска полемика по тематиката във Висшия правосъден съвет. Опитът се оказа несполучлив, тъй като в това време публични представители на Европейска комисия, в това число вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс, опровергаха лъжата. Две седмици след хибридната офанзива, Иванов призна неуспеха си като министър на правораздаването и напусна ръководството. Заради това не е изненадващо, че в петък Иванов бе измежду първите, споделили и новата „ подправена вест ” на „ Медиапул ”, самоизобличавайки се за следващ път като главен участник във фабрикуването на „ дейни мероприятия ” против правоохранителните органи у нас.

Освирепели във фиксацията си против основния прокурор, създателите на следващото „ интензивно мероприятие ” по дискредитиране на държавните институции даже не си дават сметка, че въвличат в тъпите си сюжети институции от ранга на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Мотивът е явен – „ щом го споделят от Брюксел или от Страсбург, значи е по този начин и би трябвало да се извърши ”. Нищо, че формален представител въобще не е твърдял сходно нещо. Вместо това, от подтекста се вадят цитати от непубликувани отчети, вършат се заключения от електронната поща на неназовани източници, с цел да се основава напрежение за институциите у нас. Цитираният отчет в обявата от петък не е оповестен, няма и линк към него, тъй като по този начин всеки самичък би могъл да се запознае със наличието и да стане ясно, че то няма нищо общо с подправената вест в „ Медиапул ”.

„ Труд ” откри информация за съвещанието, оповестена на 15 март т.г. Там да вземем за пример написа, че Комитетът на министрите отбелязва с интерес неотдавнашните окуражаващи събития, свързани с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе въведено ускорителното произвеждане. Така се схваща, че Комитетът на министрите към Съвета на Европа адмирира измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които са обект на офанзиви от олигархичните кръгове у нас, а съдиите от Върховния касационен съд и Висшият адвокатски съвет нападнаха и пред Конституционния съд. Тази информация, да вземем за пример, е скрита от читателите на „ Медиапул ”, а се подчертава само върху точка № 6 от отчета за България, отдадена на настояването за даване на информация дали е обезпечена независимостта на органите на следствието. Нещо, което е написано в детайли в Конституцията и от Закона за правосъдната власт.

За осведомените с институциите на Европейски Съюз е добре известна разликата сред Съвета на Европейския съюз, чийто ротационен ръководител сега е България и Съвета на Европа. Втората организация има на първо място консултативни функционалности. Факт, който е икономисан на читателите, мнозина от които евентуално са се заблудили, че видиш ли Европейският съюз отново изисква нещо от България. съдебна експертиза се явява „ шапката ” на Европейския съд за правата на индивида, а Комитетът на министрите следи за осъществяването на решенията на известната като Съда в Страсбург институция. Случайно или не – там български арбитър е небезизвестният основател на Българския хелзинкски комитет Йонко Грозев. Преди да стане арбитър в Европейски съд по правата на човека, Грозев интензивно атакуваше обвинител № 1, а изпращането му в Страсбург „ инцидентно ” стана точно в мандата на пропадналия някогашен правосъден министър Христо Иванов. Спестен е и фактът, че скандалната Истанбулска спогодба, която прокарва новата джендър идеология по света и най-много в Европа, в действителност е Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

Хибридната офанзива има своята цел и тя надалеч надвишава следващия неблаговиден опит за омаскаряване на държавните управляващи у нас. Компроматът се раздухва в навечерието на Конференцията за основаването на Службата на европейския прокурор, която ще се организира на 26 и 27 март в София. Форумът се провежда взаимно от Европейската комисия и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Конференцията ще събере правосъдни министри на страните членки на Европейски Съюз, тук евентуално ще е и европейският комисар по правораздаване Вера Йоурова, голям брой посетители от институции като ОЛАФ, Европол, Евроюст, а България е измежду страните, които интензивно работят за одобряването на новия орган на Европейски Съюз. Признанието, което България, а в частност и българската прокуратура, получават от европейските сътрудници основава дискомфорт на олигархичното задкулисие, което се пробва да засенчи това с фабрикуването на подправени вести. Поредната хибридна офанзива демонстрира и боязън от институцията на Службата на европейския прокурор, която може да се окаже още по-трудна цел за родните джендъри и техните кукловоди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР