Поръчката за сметосъбиране на община Варна достигна рекордните 90 млн.

...
Коментари Харесай

Търг за чистенето на Варна: пет години вече струват 90 млн. лв.

Поръчката за сметосъбиране на община Варна доближи рекордните 90 млн. лева без Данък добавена стойност или 108 млн. лева с Данък добавена стойност. Договорите с определени компании ще се подпишат за период за пет години.

При последното възлагане на услугите за отпадъците и почистването поръчката беше разграничена на няколко обособени позиции по региони, само че в този момент не е, и спечелилият ще подписа контракт за цялата община вкупом.

През 2015 година търгът беше разгласен за 61 млн. лева без Данък добавена стойност още веднъж за пет години. Прогнозното количество битови боклуци, посочено в тръжната документи, и тогава, и в този момент е сходно. Договорите за предишния петгодишен интервал бяха подписани в края на 2016 година и изтичат в края на тази година, което значи, че общината би трябвало да избере нови реализатори бързо.

За съпоставяне в София поръчката за почистващи компании беше оповестена за общо 360 млн. лева без Данък добавена стойност през лятото на 2019 година Така столицата дава четири пъти повече за задачата, в която се събират съвсем 400 хиляди т боклуци годишно, а при Варна цифрата е 115 хиляди Сравнено като население в София то е 1.24 млн., а във Варна 3.7 пъти по-малко.
Задача за 18 млн. лева на година
В рамките на търга се провежда сметосъбиране и транспортиране на боклуци, механизирано и ръчно метене на улици и тротоари, миене на улици и зимно разчистване на пешеходни зони.

Една основна оригиналност е, че при актуалната поръчка фирмите ще би трябвало да слагат тук-там подземни контейнери. При предишното възлагане през 2016 година е трябвало да се слагат нови контейнери вид " бобър " (сивите железни контейнери) и по-малки кошчета за отпадък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР