Популярността на вегетарианството и неговата сряда форма веганството набира все

...
Популярността на вегетарианството и неговата сряда форма веганството набира все
Коментари Харесай

Ще спре ли светът да яде месо?

Популярността на вегетарианството и неговата сряда форма веганството набира все по-голяма скорост в света. Това се случва, както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни поради повишаващото се равнище на осведоменост в региона на опазването на здравето, етиката и екологията. Производителите и ритейлърите би трябвало да демонстрират еластичност по отношение на трендовете на потребителското държание и да приспособяват своята продукция по усета на потребителите. Вече се появяват млека без лактоза, както и вегански бургери. Как тъкмо се стигна дотук?
Началото
Исторически отводът от животинската храна стартира да се практикува от будистите и джайните в Древна Индия, а по този начин също и от някои представители на древногръцката цивилизация. Сега последователите на този жанр на хранене са на всички места по света в Съединени американски щати, Европа, Азия.
По данни на The Economist сега в света 5% от популацията са вегетарианци, което не наподобява толкоз доста. Но по оценки на Euromonitor International размерът на пазара на вегетариански артикули в света през 2016 година е бил 51 милиарда $. В един последните си доклади Research and Markets показва, че към 2023 година пазарът на вегетарианско месо ще надвиши 6 милиарда $. През 2015 година новите предприятия, свързани с вегетарианството са съставили 4,3 % от общия брой на стартъпите, спрямо 2,8 % през 2014 година и 1,5 % през 2012 година. Интересното е, че в такива планове драговолно влагат известни милиардери, бизнесмени и огромни IT-компании. 63-годишният Патрик Браун, професор по биохимия от Станфордския университет и член на Националната Академия на науките и веган, който мечтае да избави света от екологична злополука споделя: " Изяждайки вместо елементарен бургер пържола, създадена от Impossible Foods, вие не участвате в изхвърлянето на парникови газове в размер, който междинният автомобил изхвърля за 18 благи, ще икономисате толкоз вода, колкото ще ви стигне за месец и не нанасяте щета на 75 квадратни фута плодородна земя. "
Мляко или не?
Синтетичните пържоли и чипсовете от щурчета към този момент не съставляват основна опасност за производителите на невегетарианци артикули за хранене, само че различните източници на мляко от соя до ориз, от дълго време започнаха да подриват млечната индустрия. Още през 2015 година продажбите на натурално мляко в Съединени американски щати се намалиха със 7%, а съгласно прогнозата на изследователската организация Mintel към 2020 година те ще паднат с още 11 %. В същото време продажбата на бадемово мляко от 2011 до 2015 година в Съединени американски щати демонстрират пръст от 250% и доближиха облага от 900 милиона $. Независимо от това, че сега в супермаркетите може да се откри мляко от ориз, кашу и елда на пазара се появяват все нови и нови растителни други възможности на млякото, написа Lenta.ru. През 2016 година стартъпът Ripple сътвори мляко от грах и притегли 44 милиона $. Сред преимуществата на граховото мляко са неговият кондензиран усет и гладка текстура. Освен това то по нищо не отстъпва на кравето равнище на наличие на белтъчини. Но най-главната му отличителна линия е неговата екологичност. Според проучванията всяка бутилка грахово мляко от 1,4 л икономисва повече от 4000 литра вода съпоставяне с производството на нормално краве мляко.
На границата на войната
Все отново не всички са подготвени да одобряват новите правила на играта. Много производители на мляко са възмутени от обстоятелството, че запълнилата пазара растителна продукция безусловно изтощава млечната промишленост. Според тях потребителите са въведени в подвеждане, поради което би трябвало да бъде неразрешено на производителите на питиета за вегетарианци да употребяват термина " мляко ". Според производителите на мляко потребителят не търси такова на растителна основа. В края на юни френската федерация на месопреработвателите се оплака от проблеми на притежатели на месарски магазини и помоли управляващите за отбрана от веганите. Според шефа на Федерацията Жан-Франсоа Гияр сходни нахлуване над магазините е една от формите на тероризъм този смут. По думите му веганите имат една единствена цел - да накарат да изчезне голям слой от френската просвета. Известни са случай на нахлуване против месарски магазини във Англия.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР