Популярната преводна историческа поредица с компактни справочни издания на различни

...
Популярната преводна историческа поредица с компактни справочни издания на различни
Коментари Харесай

История и постижения на първите велики цивилизации

Популярната преводна историческа поредност с компактни справочни издания на разнообразни тематики бе допълнена с нова книга – „ “ (издателство Книгомания). Томчето показва 200 къси обзорни текста за Месопотамия, Древен Египет, Древна Индия, Древен Китай, Персия, Древна Гърция, Римската империя и културите на маи, инки, ацтеки и други. В книгата са включени и 200 черно-бели илюстрации на антични артефакти, архитектурни монументи и емблематични творби на изкуството. „ Древният свят в резюме “ към този момент е в книжарниците – това издание е уместно за всички, които имат интерес към историята и културата и желаят да опознаят великите цивилизации от предишното по бърз и елементарен метод. Справочникът е екипиран също по този начин с речник на по-специфичната терминология и с показалец за имена, понятия и борби. Автор на справочното издание е Чарлс Филипс, създател на повече от 35 книги в региона на историята, митологията и изкуството. „ Ние сме напълно артикул на историята “, напомня историкът в предговора си думите на Мартин Лутър Кинг Младши.

„ Познаването на историята ни оказва помощ да не повтаряме грешките си, коитопредишни генерации са създали, и по този начин да си осигурим едно по-добро бъдеще. Днешният комплициран свят има дълбоки корени, отвеждащи ни хиляди години обратно в „ зората на историята “, в най-дълбока античност “, обобщава с нотка оптимизъм Чарлс Филипс. Макар историците да си служат с разкритията на археологията, с цел да узнаят по какъв начин е протичал животът в местообиталища, селища и светилища, главен източник на сведения обаче са писмените монументи. Най-общо казано, античната история стартира наред с усвояването на земеделието, сформирането на селища и изобретяването на писмеността. „ Започналата относително едновременно антична история води до разнообразни стадии на развиване на обособените култури в света. В Европа да вземем за пример историците одобряват детронирането през 476 година сл.н.е. на Ромул Августул – последният император на Западната Римска империя, за завършек на античната ера.

Това събитие поставило начало на коренни промени на Запад. Но в Северна и Южна Америка се следи последователност в развиването на цивилизацията сред 1. хиляди пр.н.е. и по-новото време. За тази част на света може да се одобри, че древността продължава чак до испанското навлизане през 16. век сл.н.е. В тази книга ще намерите 200 ярки изображения от времето на античния свят, от които са се родили толкоз доста модерни хрумвания и изобретения. Подбрали сме както велики математически открития на Древна Индия, по този начин и изнамирането на хартията и на чаената напитка в Китай. Докоснали сме се и до тайните на античните зикурати в Месопотамия, египетските пирамиди и загадъчните линии на платото Наска в Перу. Не сме пропуснали славните каузи на Древна Гърция и Рим – като се стартира от Омир и Сафо, мине се през първите олимпийски игри и се стигне до любовта сред Марк Антоний и Клеопатра и построяването на Колизеума. Надявам се тези „ моментни фотоси “ на общото ни историческо минало да ви подтикват да продължите да изучавате историята, която разкрива вероятните пътища на бъдещото ни развиване. “ – Чарлс Филипс.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР