Популистките партии в Италия са безспорните победители след националните избори

...
Популистките партии в Италия са безспорните победители след националните избори
Коментари Харесай

Популистите завзеха Италия

Популистките партии в Италия са безспорните спечелили след националните избори в страната от през вчерашния ден, пишат интернационалните организации. В същото време левицата на Матео Ренци означи внезапен и рекорден спад.

При изборна интензивност към 60% най-големият победител от изборите е популистското и евроскептично придвижване " Пет звезди ", учредено от комика Бепе Грило. Лидерът на партията Луджи ди Майо към този момент оглавява първа независима политическа мощ, откакто партията получава сред 30.5% - 32%.
Припомняме, преди вота водачът на партия, изповядваща популистка идеология, съобщи, че няма да се коалира с никого. Според мнозина триумфът на партията се дължи на всеобщата вълна на неодобрение, обвързвана с икономическото неразположение и паниките в страната във връзка с миграцията.

Най-голяма е загубата за левицата - от 40% поддръжка на изборите през 2014 година, през вчерашния ден Демократическата партия на някогашния министър председател Матео Ренци записа едвам 19%.
Според социолозите и анализаторите огромна част от електората на партията на Ренци просто не са дали своят вот - нито за неговата партия, нито за " Пет звезди ".
Във тази връзка министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина съобщи, че това е голямо и очевидно проваляне левите. " Това е доста отрицателен резултат за нас ", разяснява той.

Десноцентристката коалиция, формирана от " Форца, Италия " на 81-годишния някогашен министър председател на страната Силвио Берлускони, " Северната лига " на Матео Салвини и " Италиански братя " на Джорджа Мелони, най-вероятно ще събере максимален резултат и най-вече места в долната камара - към 36 - 37%.
Резултатите на партията са под предстоящите стойности. Прави усещане, че евроскептиците от " Северната лига " задминават " Форца " на Берлускони - партията на Матео Салвини е получила към 18.5%, а тази на Берлускони - към 14%.
Припомняме, в случай че обединението завоюва, следва по отношение на " джентълменското съглашение " сред Берлускони и Салвини партията с по-голям резултат да избере идващия министър председател на страната. Берлускони няма право да поеме премиерския стол персонално поради данъчно наказание. Той обаче предложения ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни да заеме министър-председателското място, съобщи The Guardian. Таяни одобри това предложение.

С тези резултати съставянето на държавно управление в Италия може да отнеме седмици или месеци договаряния за създаване на коалиция. В страната към този момент се приказва и за провеждането на нови избори, само че това никога няма да подсигурява по-различни и безапелационни резултати, настояват анализатори. Очаква се президентът на Италия Серджо Матарела да организира съвещания със политическите сили, след свикването на новия парламент на 23 март.

Според предварителните резултати от вътрешното министерство на Италия към 50% от италианците, които подадоха своя глас на националните избори в страната, са подкрепили популистите и техните партии, заяви " Ройтерс ".

Най-вероятният победител на изборите е деснодентристката коалиция, формирана от " Форца, Италия " на 81-годишния някогашен министър председател на страната Силвио Берлускони. Въпреки това обаче както по всичко проличава страната ще има " провесен парламент ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР