Популациите на птиците във френската провинция са намалели с една

...
Популациите на птиците във френската провинция са намалели с една
Коментари Харесай

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

Популациите на птиците във френската провинция са намалели с една трета през последните 15-ина години, сигнализираха откриватели.

Регистриран е крах в броя на десетки типове птици , в някои случаи с две трети , акцентират учените в две изследвания - едното с народен обсег, а другото покриващо огромен аграрни район в Централна Франция, написа " Гардиън ".

" Положението е пагубно ", акцентира Беноа Фонтен, консервационен биолог в Националния природонаучен музей на Франция и съавтор на едно от проучванията.

" Нашата провинция е в развой на преобразяване в същинска пустиня ", акцентира той в официално съобщение, оповестено от Националния център за научни проучвания (CNRS), който също е съдействал за заключенията по тематиката.

 Почина последният северен бял носорог на Земята
Почина последният северен бял носорог на Земята

Не е надалеч времето, когато индивидът ще унищожи разнообразието на битието

Обикновеното бяло гърло, ортоланът, полската чучулига и други в миналото повсеместни типове птички са отбелязали спад на популацията с минимум една трета , разкрива в детайли годишно броене, почнало при започване на актуалното столетие.

Популацията на мигриращата пойна птичка ливадна бъбрица е спаднала с близо 70 % .

Музеят дефинира темпото и степента на изгубването на птички като " доближаващо се до екологична злополука ".

Основният провинен , настояват откривателите, е интензивното потребление на пестициди в обширни сектори с монокултури, изключително пшеница и царевица.

Проблемът не е, че птиците са отровени, а че насекомите, от които те зависят за изхранването си, са изчезнали .

" Останали са доста малко инсекти, това е проблем номер едно ", акцентира Винсент Бретаньол, който е еколог в Националния център за научни проучвания.

Неотдавнашни изследвания, означи той, са разкрили сходни трендове в цяла Европа , като оценките демонстрират, че летящите инсекти са намалели с 80 %, а популациите на птиците са намалели с повече от 400 млн. броя в интервал от 30 години.

Въпреки държавния проект за ограничение на използването на пестициди на половина до 2020 година, продажбите във Франция са се усили устойчиво, достигайки над 75 хиляди тона дейна съставна част през 2014 година, съгласно данни на Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР