Попово. Обновяването на първия етаж на Исторически музей - Попово

...
Попово. Обновяването на първия етаж на Исторически музей - Попово
Коментари Харесай

Диана Събева, Исторически музей - Попово: Обновяването на първия етаж на музея вече е завършено и той беше открит за посещения

Попово. Обновяването на първия етаж на Исторически музей - Попово към този момент е приключено и той беше открит за визити в деня на националния празник. Това сподели пред Радио „ Фокус “ - Шумен Диана Събева, краткотрайно изпълняваща длъжността шеф на музея. „ Мечтата на последния шеф Пламен Събев бе да види музея с нов образ, който да е доста по-различен от музеите в страната. Затова и до последно напъните му бяха в тази посока. През последния месец ние успяхме единствено да довършим това, което той беше почнал “, съобщи Диана Събева. На многостенна маса е показана светеща карта на Попово, с маркирани 12 емблематични здания, съпроводени със фотоси. „ Идеята ни е след време да бъдат направени макети на постройките, които да заменят фотосите “, сподели Диана Събева.
Върху табла с текст, фотоси и предмети е проследена историята на постройката и нейното основаване. Обособен е ъгъл на донорите, в който са показани предмети, фотоси, книги и награди, дарени от поданици на Попово и другари на града от чужбина, свързани с локалната история. Сред тях са три грамофонни плочи на световноизвестната прима Люба Величкова от село Славяново, японски порцеланов сервиз за чай, принадлежал на фамилията на кмета Христо Младжев, дарен от снаха му Лиляна Колева, фамилна библия на фамилията на проф. доктор Иван Христов от село Садина, печатана през 1877 година. „ За нас е доста скъпо и дарението на някогашния кмет Йовчо Йовчев, дарил огърлието „ Почетен жител на Попово “, получено през 2008 година. Кметът Йовчо Йовчев има заслуги за възобновяване на града след земетресението в Стражица “, означи Диана Събева. В музея е сложено табло на донорите, а с цел да бъдат почетени всички, които са създали дарения, ще бъде издадена брошура с имената им.
Оформен е сувенирен щанд, показани са и изданията на музея – сборници и книги, свързани с локалната история. Готова е и прилежащата зала. В нея са показани картини на локални художници, които тематично са свързани с Попово и ще бъде употребена като конферентна зала. „ Имаме план и за стълбището. Искаме да създадем „ линия на времето “, като отбележим годините на по-важните събития от летописа на Попово, като всичко ще бъде илюстрирано и със фотоси “, сподели Диана Събева. Тя уточни, че от музея ще продължат да работят и за обновяването на втория етаж на постройката. Там ще бъде показана историята на града от основаването му до 50-те години на 20 век.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР