Попитайте произволен журналист, който следи политическата ситуация: Какво става, ще

...
Попитайте произволен журналист, който следи политическата ситуация: Какво става, ще
Коментари Харесай

Какво се случва в държавата? Ето два отговора

Попитайте случаен публицист, който следи политическата обстановка: " Какво става, ще има ли държавно управление? ", и погледнете деликатно изражението на лицето му. Ще видите комбинация от комплициране и неспокойствие. За разлика от политическата обстановка, реакцията е лесна за пояснение - отговорите на тези два въпроса се сменят от време на време по няколко пъти дневно. В този брой на " Капитал " обаче се хванахме да разбираем насериозно какво се случва, тъй че да се разбере от всички. Това не е елементарно.Политическата обстановка в България последните две години, а изключително доста през последния месец, наподобява на доста бързо разрастващ се турски сериал. Събитията са доста, страстите - още повече, постоянно са бутафорни и в случай че си изпуснал 137-и епизод, в 138-и към този момент ти е доста мъчно да схванеш от кого е бременна Ширин и за какво е в болница с повредено сърце.

Попитайте случаен публицист, който следи политическата обстановка: " Какво става, ще има ли държавно управление? ", и погледнете деликатно изражението на лицето му. Ще видите комбинация от комплициране и неспокойствие. За разлика от политическата обстановка, реакцията е лесна за пояснение - отговорите на тези два въпроса се сменят от време на време по няколко пъти дневно. В този брой на " Капитал " обаче се хванахме да разбираем насериозно какво се случва, тъй че да се разбере от всички. Това не е елементарно.

Политическата обстановка в България последните две години, а изключително доста през последния месец, наподобява на доста бързо разрастващ се турски сериал. Събитията са доста, страстите - още повече, постоянно са бутафорни и в случай че си изпуснал 137-и епизод, в 138-и към този момент ти е доста мъчно да схванеш от кого е бременна Ширин и за какво е в болница с повредено сърце.

В няколко текста този брой се опитваме да разбираем какво става, тъй че да е ясно и за хората, които не си прекарват по-голямата част от деня в новинарския поток. Това се оказа доста потребно упражнение даже и за тези, които живеят в него, тъй като от дистанцията се видя относително ясна картина:

През последния месец България се намира в интервал на доста сериозна турбуленция, която се случва по едно и също време в няколко области - политиката, правосъдната система, незаконния свят и (вероятно) държавното ръководство. От 15 години там се беше стигнало да баланс на ползите сред основни играчи от всички тези области. Той обаче не може да продължава повече - обстановката се промени, има нови играчи, остарялата скица завърши. Има мощен както външен, по този начин и вътрешен напън за декриминализиране на политиката и правосъдната система. Към това се прибавя и фактът, че от две години насам е мощно стеснен и главният източник на доходи за тези групи - еврофондовете. Ефектът от всичко това е, че мафията е гладна и това основава спорове от вътрешната страна, а външният напън ускорява интензивността на всички придвижвания.
Реклама
Ситуацията беше най-добре разказана от една имитация в записа от диалога на основния прокурор Иван Гешев с явно готвения за негов правоприемник Борислав Сарафов: " Приятели сме, борим се, прегрупираме се. "

Накратко, сериозна част от турбуленцията сега се провокира от опити за прегрупиране на мафията - някой пада зад борда, различен се съпротивлява, трети се пробва да построи нова скица или най-малко да си подсигурява оцеляване. Този развой ще продължава. Старият баланс е неосъществим, новият, наподобява, още не е реализиран.

По-голямата част от тази борба се случва прикрито, само че " прегрупирането " минава и през кавги, които за миг демонстрират какво в действителност се случва зад имитацията на правораздаване и политика. Това се вижда както от записите, които популяризира Иван Гешев, по този начин и от разкритията на някогашната жена един от най-силните престъпни престижи в правосъдната система - Петър Петров, прочут като Петьо Еврото. Тя приказва в изявление за Антикорупционния фонд и уплътни с детайлности от вътрешната страна завладяването на прокуратурата, а частично и съда.

И защото всички системи, които в този момент скърцат, са свързани, основно за новия баланс е протичащото се в политиката. От договарянията за държавно управление, а в случай че те са сполучливи - и от дейностите му през идващите месеци, зависи значително дали сегашните събития ще бъдат част от съществено преподреждане на страната, от която да завоюват множеството хора, или ще са единствено сполучливо " прегрупиране " - промяна на някои хора и опазване на позициите за крадене, безотговорност и елиминиране на неуместните. (Вижте всичко за събитията от последните дни - и )
Реклама
Засега наподобява, че цялата обстановка създава единствено звук и никакви резултати, само че не се заблуждавайте - случват се съществени разбърквания, от които ще има промени. Въпросът е единствено, че още не се знае дали те ще са за положително, или ще хвърлят нова мрежа от неистини .
Свързани публикации Събитията от 1 до 31 май: месецът, който раздруса България (инфографика) 1 юни 2023, 12:51 Политическите драми - какво и за какво се случва 1 юни 2023, 06:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР