Понякога спим „като къпани/заклани”, друг път не можем и не

...
Понякога спим „като къпани/заклани”, друг път не можем и не
Коментари Харесай

Защо понякога не можем да заспим и колко най-дълго можем да издържим така? - slava.bg

Понякога спим „ като къпани/заклани”, различен път не можем и не можем с часове или цяла нощ да се унесем. Каква е повода за това? Ето и тематиката на днешния ни лайфхак.

Причината за незаспиване е така наречен Емоционален мозък. Той ни пречи да се унесем, когато вътрешният ни часовник ни кара да го създадем. А го прави, тъй като очите, даже затворени, имат рецептори за ярко и мрачно и по този начин се контролира по натурален път по кое време ни се доспива, а по кое време ни се разсънва.

Какво кара прочувственият мозък да не ни дава да се унесем? Това са паники, които могат да бъдат както негативни, по този начин и позитивни. Първите са ясни, а измежду вторите могат да бъдат иден брак, нова работа, странствуване, друго значимо събитие – назоваваме ги за по-мило „ вълнения”, които просто не ни разрешават да се изключим. Според теорията за синаптическата хомеостаза – т.е. за положението на мира посредством сън, при него мозъкът си почива, като работи на доста по-бавни обороти, в сравнение с в интервала ни на интензивност, като преразпределя получаната денем информация. А информация, както сме казвали, не е единствено разбраното от медиите или приятелите, а безусловно всеки момент и тон, както в песента на ФСБ.

Лайфхакът е, че няма по какъв начин да се научим да направляваме съня. Щирлиц, който на екранаможе да го прави, е мит, също като спането по 15 минути на всеки четири часа, което е легенда или най-малко пресилване, изключително при дългия му в пъти повече от междинната дълготрайност по това време живот. Без добър сън такова нещо просто не е допустимо за човешкия организъм.

Досега върхът по неспане е 264 часа или 11 денонощия на млад американец. Той обаче признава, че е имало моменти, в които е сънувал с отворени очи. Възможно ли е? Да, мозъкът е кадърен да обитава за малко по едно и също време в 2 положения – сън и жизненост. Това е положението, в което от време на време изпадат сомнамбулите да вземем за пример. Интересно е, че след върха си поставилият го спи непробудно 16 часа. Изследват го и след събуждането е в от малко малко обикновено здравословно положение и в съответно психическо. Обаче за възрастен човек това няма по какъв начин да се получи.

В момента се вършат опити в посока надзор върху съня на разнообразни места по света, само че постигнатите резултати са много скромни.

Международните проучвания потвърждават и истинността на българската сентенция „ от сън спомен няма”. Оказва се, че и този лайфхак е скъп.

Всъщност, спането ни нощем минава през 3 изречения. Първата е така наречен сънливост, за която писахме преди дни в обособен лайфхак. Тя трае към половин час, тъй като по-късно към този момент стъпваме в зоната на така наречен сънено замайване.

Втората фаза е по този начин нареченият къс сън. Именно това е зоната, в която е допустимо да сънуваме и от време на време си спомняме какво. Обяснението по какъв начин се получават другите най-популярни сънища ще ви поднесем в нашия утринен лайфхак – текст.

Третата фаза е така наречен муден или бездънен сън. От който спомен няма. Вече е потвърдено.

Това, че от време на време ни се коства, че се разсънваме ненадейно, това не е по този начин. Доказано е от интернационалните проучвания, че сънят е цикъл, в който времето и по-точно усетът ни за него е условен. Сънят компресира времето! Сякаш попадаме в друго измерение. Буквално. И към този момент потвърдено от особено японско проучване.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР