Понякога най-незначителната грешка може да струва милиони. Печатните грешки могат

...
Понякога най-незначителната грешка може да струва милиони. Печатните грешки могат
Коментари Харесай

Печатните грешки, които са стрували милиони

Понякога най-незначителната неточност може да коства милиони. Печатните неточности могат да костват доста пари, изключително когато става въпрос за пропуснати знаци.

Каналът във vbox7 демонстрира няколко от най-скъпите печатни неточности в историята:

Ваканция със благополучен край

Американска туристическа организация взема решение да популяризира бизнеса си посредством публикация във вестник. Но вместо от печатницата да изпишат " екзотични пътешествия " изписали " еротични пътешествия " . Издателят предложил отплата от 230 $, само че туроператорът потърсил юрист, който го осъдил за $10 млн. обезщетение.

Седмата Божия заповед на раздора

През 17 век лондонското издателство Baker несъзнателно трансформира 10-те Божи заповеди, тъй като пропуща едно „ не “ в седмата. Вместо „ Не прелюбодействайте “ изписва " Прелюбодействайте " . В резултат английският парламент подрежда всички копия от книгата да бъдат унищожени. Издателството получава санкция от 3000 лири.

Бирата, от която да ти приседне

Продавач в уеб страницата ebay евентуално ненавижда буквата „ Р “, след грешката, която му коства $503 300. Той е имал 150-годишна бутилка Allsopp’s Arctic Ale, която е решил на продаде на търг. По злочестина я изписал като Allsop’s и поради изчезналото „ Р “ колекционерите въобще не съумели да видят офертата му в търсачките. На търга взели участие единствено двама души. Дни, откакто бирата е продадена за $304, купувачът я препродава на търг за $503 300.
 бира iStock/Getty Images
Расистките макарони

Редактор на австралийското издание на „ Библия на пастата “ от 2010 година, прави правописна неточност, която коства $20 000. Той предлага на читателите да подправят талиателите със сардини и прошуто със " сол и прясно настъргани черни хора " (вместо черен пипер). Заради тази неточност целия тираж е погубен.

Най-скъпата реклама

През 2007 година авто дилър взема решение да помогне да бизнеса си, като концепцията му е била да изпрати 50 000 рекламни брошури по пощата, като една от тях да носи премия от $1000. От печатницата обаче се объркали и отпечатали 50 000 брошури, всяка от които обещавала облага от $50 млн. За американеца сумата е била непостижима и за отплата предложил на всеки от получателите на брошурата ваучър за извършване на покупки на стойност 5 $.
 рекламни брошури iStock/Getty Images
Най-скъпото тире

През 1962 година апаратът Mariner 1 на НАСА е трябвало да прелети край Венера и да я изследва. Но при изписването на програмния код за задачата е било пропуснато едно тире. В резултат галактическата сонда, струваща $80 млн., се взривява няколко минути след излитането.

По-добре пиши на хартия, в сравнение с клавиатура

Технологиите не постоянно ни оказват помощ – това е урока, който получава контрольорът в кметството на Ню Йорк. Той несъзнателно прибавя една писмен знак, до момента в който вкарвал данни в счетоводния програмен продукт. Така плануваните разноски за превоз на отдела по образованието скачат от $1.4 млн. на $2.8 млн.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР