Понижиха се цените на ябълките и доматитеИнфлацията през ноември е

...
Понижиха се цените на ябълките и доматитеИнфлацията през ноември е
Коментари Харесай

Отрицателна инфлация заради евтините горива

Понижиха се цените на ябълките и доматите


Инфлацията през ноември е негативна като главната причина за това е рухването на цените на горивата. Най-масовият бензин А95H през ноември е поевтинял със 7,4%, а цената на дизела се е намалила с 2,5%, оповестиха от Националния статистически институт. В резултат инфлацията за ноември е минус 0,1%. Това е най-ниската инфлация от месец април насам. През ноември са се намалили цените и на редица храни като да вземем за пример на зелето (-11,6%), цитрусовите и южни плодове (-10,2%), ябълките (-6,6%) и доматите (-5,6%). Поевтинели са и облеклата и обувките (с по 0,1%), мобилните телефони (-4,7%) и тв приемниците (-2,1%). Като цяло цените на плодовете са паднали с 6%, а на млякото и млечните артикули – с 0,3%.

През ноември най-вече са поскъпнали краставиците – с 26%. Цените на зрелия лук и чесъна са нарастнали надлежно с 9,9% и 4,6%, а на малотрайните и трайните салами – с 1,1% и 0,6%. Продължава и повишението на цената на хляба, който единствено за месец е поскъпнал с 2,5%. В резултат в границите на година цената на хляба е повишена с 10,9%. Цената на парното през ноември е била с 14,9% по-висока от същия месец на предходната година. Най-много обаче за година са поскъпнали застраховките за колите – с 38,3%, и отсядането в хотел – със 17,2%. Зеленчуците са с 9,3% по-скъпи от ноември предходната година. Редица съществени храни обаче са поевтинели в границите на година, като да вземем за пример шоколадовите и захарни произведения (-3,9%), чая, кафето и какаото (-3,5%), плодовете (-2%), млякото и млечните артикули (-1,6%), месото и саламите (-0,1%).

Годишната инфлация към края на ноември е 3,1%, сочат данните на Национален статистически институт. Тя е много по-висока от лихвите по банковите влогове на жители, които към този момент са под 0,3% за година. Лихвите по фирмените влогове са още по-ниски. Така действително спестяванията на хората и бизнеса в банките понижават.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР