Понепо едно дело за домашно насилиепостъпва средно всеки работен ден

...
Понепо едно дело за домашно насилиепостъпва средно всеки работен ден
Коментари Харесай

330 дела за домашно насилие са заведени в Пловдив от началото на 2022 г. Четирима са с присъди от 3 до 9 месеца затвор

Понепо едно дело за домашно насилиепостъпва приблизително всеки работен ден в Районен съд - Пловдив. Това демонстрират данните от публична информация, изпратена по запитане на Дарик радио. Заведените делапрезизминалата година,само в Пловдив,са 283, а от началото на тази година - за първите 50 работни дни - са постъпили 46 каузи по Закона за отбрана от домашно принуждение.

В страната към момента няма създаденнационален указател затезислучаи, само че уредниците на шествията за правата на дамите регистрират, че всяка седмицаот началото на годината в България има по една жена, убита от непосредствен или сътрудник.През януариПарламентът отхвърли две оферти за законови промени, които целяха по-добра отбрана на жертвите на този тип закононарушения.

През 2022 г.в Районен съд - Пловдив еуважен напълно искът на 105 жертви на домашно принуждение. Има формирани 6 каузи за несъблюдение на правосъдно решение, катопо три от тях наосъденитеса наложени санкции " отнемане от независимост " за сроксъответноот 3, 8 и 9 месеца.

Много дами в България търпят домашното принуждение, тъй като се опасяват от смяната.Голяма част от дамите, които са жертва на домашно принуждение, чакат да се промени нещо независещо от тях и по тази причина остават да живеят с илюзията, че " могат да търпят ", разяснява в изявление за Дарик радио психотерапевтът Иво Величков.

Т.нар.Стокхолмски синдром също е нерядко срещан-жертвите на домашно насилиеразпознават действителността на връзката си през страданието, посочи още Иво Величков.

Психопрофилътна мъжете, които тормозят дамите си вкъщипоказва, че това са комплексирани и примитивни хора, които се опасяват от смяната, демонстрират проучванията на психолозите.

Мъжете, които насилват дамите си, са по-страхливиот самите жениинито една жена, която живее с по-слабмъж, не е щастлива, безапелационен епсихотерапевтът, съгласно който, дамите, които могат да изберат живот без принуждение, са доста.

Съгласно Закона " домашно принуждение " е всеки акт на физическо, полово, психическо, прочувствено или икономическо принуждение, насилственото ограничение на персоналния животисвободата на хора, които се намират в родствена, илисемейна връзка,или във фактическо съпружеско общуване.За психическо и прочувствено принуждение върху дете се счита и всяко домашно принуждение, осъществено в негово наличие.

Първият наказан за домашно насилиеи несъблюдение на правосъдно решениепрез 2023 годинав Пловдиве с ефикасна присъда от 4 месеца затвор,съобщиха още за Дарикот Районния съд. 50% от делата обаче се приключват по разнообразни аргументи, регистрират магистратите.

за насилието и експанзията, може дачуете ваудиосериала " " с присъединяване на Иво Величковнаи встрницата на Дарик във.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР