Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял

...
Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял
Коментари Харесай

Грахът е супер полезен, при Луи XIV бил ВИП-деликатес

Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял единствено сирене чедър и го гълтал с вино, несъмнено ще им бъде забавно да научат, че паметната персона на лукса за всички времена – Кралят-слънце Луи Четиринадесети се оказва грахът. Неговата значимост неслучайно е увековечена и в приказката за принцесата и граховото зърно. Защо зърно ли? Защото при дългогодишното ръководство на Луи, научило целия свят да живее красиво, трансформирало модата, дизайна, архитектурата, гастрономията, музиката в световни явления, а преди този момент са били просто занимания и нещо апропо, без изключително внимание към тях. Имало специфичен етикет за яденето на грах, натрапен персонално от Негово императорско Величество. Не е било разрешено да вземем за пример зърната да се загребват с вилицата, както най-често вършим през днешния ден. Трябвало всяко да се набожда. И нака зрънце по зрънце.

Поради пристрастеността на краля към граха, цената му станала много висока и той също се трансформирал в знак на лукса.

Оттогава френската кухня е обичайно обвързвана с граха, със зеления фасул и другите обичани варива от това семейство. Бобови са много потребни, единомислещи са учените. Грахът особено има превъзходни качества и евентуално точно поради това лекарите на Краля-слънце са му го предложили като съществена храна. Той съдържа растителни белтъчини, доста и разнородни витамини и още полезности. Така човек хем набира общо взето всички нужни му потребни субстанции, хем запозва фина фигура, обобщават диетолозите през днешния ден. Още Луи, който бил огромен суетник, очевидно е осъзнавал това и по едно и също време е ядял колкото си ще грах, хем посредством него се е нахранвал чудесно, хем е запазвал фамозната си линия.

Освен в чорба и като крем-супа, като пюре, като каша или като гарнитура – постоянно се комбинира с друга доста потребна храна – ориз, грахът може да се трансформира даже в сладкиш. Например с него, с бадемово брашно, селвия вместо захар и малко ванилия за мирис, можете да извършите по едно и също време ефектни поради зеления си цвят, потребни и диетични сладки. Никой няма да се сети, че са от грах, шашът ще бъде цялостен, когато издадете тайната на своя изумителен десерт.

В идващите дни ще ви представим още 2 храни, които сме позабравили, а са по едно и също време евтини, вкусни и приятни, от време на време могат да бъдат и изненадващи
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР