Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан

...
Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан
Коментари Харесай

Събор на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен

Понеже основната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на йорданското Богоявление, от дълбока античност светата Църква е отредила за неговото възпоминание идващия ден след този популярен празник.

Той е наименуван негов " събор ", тъй като на това богослужебно празненство всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена възхвала на този " максимален сред родените от дами " (Мат. 11:11) Божи оракул и праведник. Паметта му се чествува няколко пъти през годината, само че най-тържествено се чества на 7 януари.

Между евангелските персони, които са окръжавали Спасителя, Неговият популярен Предтеча заема извънредно място, както по метода на своето идване на света, по този начин и по своето неповторимо служение.

Бележит и единствен е неговият принос при покайната проповед и кръщаване на юдеите, подготвяни за посрещането на упования Месия - Христос.

Неговата трагична разлъка с неверния иродовски свят в окърваваната тюрма на Махеронската цитадела също поставя необикновен щемпел и ореол на мъченическото му 34-годишно земно занятие.

Между всички останали пророци той се отличава още и с това, че е имал предназначението да уточни с ръка Тогова, за Когото е пророкувал на света.

Този невероятен Божи фаворит, който свети с многочислените си достолепия на границата сред двата Завета, имал такава нравствена непорочност, че по-скоро би могъл да бъде наименуван ангел, в сравнение с човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

На неговото строго самоограничение подражавали най-великите християнски подвижници, а неговата доблестна гибел вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията против християнската религия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР