Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят

...
Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят
Коментари Харесай

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, оценяват в КНСБ

Поне 190 000 са стопански неактивните българи, които не работят и не учат, сподели за Българското национално радио (БНР) консултантът по дейна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са огромният запас на стопанската система, само че би трябвало да бъдат стимулирани.

" Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и с цел да може да ги върнем, би трябвало работа на цялото общество, освен обществени сътрудници, само че и институции, и гражданските организации ".

Центрове за кариерно насочване на неактивните, потребление на еднодневните трудови контракти в сфери като строителството и услугите в дома, са част от рекомендациите  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в плана на КНСБ " С нови зелени екологични познания и умения към нова претовареност ", ориентиран главно към младежи без подготовка от региони с висока безработица. Те са подготвени по специалности като еколог, болногледач, оператор на компютър.

" За да получат някаква подготовка и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша огромна наслада от тези 1000 лица, които бяха включени в плана, 250 към този момент са осъществени на пазара на труда, за жал и в чужбина най-много, като болногледачи и санитари ", сподели Диана Найденова.
БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР