Поне 150 хотела в страната хлопнаха кепенци в последните 35

...
Поне 150 хотела в страната хлопнаха кепенци в последните 35
Коментари Харесай

При Кирчо и Кокорчо е така: За 35 дни 150 хотела обявиха фалит и затвориха врати!

Поне 150 хотела в страната хлопнаха кепенци в последните 35 дни и към този момент са оповестени за обмен. Основните аргументи са неналичието на туристи поради Коронавирус рецесията и големите разходи поради фрапантния скок на сметките за ток и газ, сподели инспекция на „ Монитор “.

„ Хотели всеобщо се продават в цялата страна, защото всеки гледа да се отърве от тази среда на неустановеност за туристическия отрасъл “, разяснява ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Според него зимният сезон към този момент върви добре, само че поради неналичието на стиковка сред институциите за антиковид ограниченията, има анулирани резервации на туристи от Турция и Израел. В София се търсят купувачи за близо 50 хотела.

Продават се от хостел на ул. „ Раковски “ за 1 млн евро, до хотел в кв. „ Гео Милев “ за 4 млн. евро, сочат обявите на организациите за недвижими парцели.

28 хотела в Пловдив се продават от банки, частни правосъдни реализатори или организации за недвижими парцели. Първопричината са въведените ограничавания във връзка Ковид–19, но  окончателната гилотина за хотелиерите и там са скъпите ток и газ.

Така дребният и междинният бизнес е бил заставен да освободи личния състав и да затвори в очакване на по-добри времена. Това заяви ръководителят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „ Тракия “ Еню Енев. Той посочи, че всички от оповестените за обмен хотели са в чертите на град Пловдив. 24 от тях са в централната градска част, а останалите – в кварталите на Пловдив.

„ Големи търговски обекти се вършат с банкови заеми. И кое по-напред – дали да се мисли за заплати и осигуровки, дали да се мисли за пари за оборотни средства, а като сложим и лихвите за банковите заеми, то става безусловно отвратително да се работи. И на хората, при които ножът е опрял до кокала, какво им остава? Да освободят личния състав, да отиде личният състав към трудовата борса, или да се пренасочат към други сектори, а те самите да затворят или да банкрутират “, разяснява Енев.

По думите му за огромно страдание сътрудниците му, които към този момент са оповестили обектите си за обмен, преди този момент са пробвали всички средства, с цел да спасят бизнеса си. „ Но все пак не са съумели и комерсиалните обекти са оповестени за обмен. Към тези числа, които загатнах, да прибавим още и заведения за хранене, и дребни обекти като магазинчета…

Нещата са трагични. Ние като отрасъл сме най-пострадалите от рестрикциите, които държавното управление постанова към този момент трета година. Ковид вълна след коронавирус вълна, затваряне след затваряне. Губим дипломиран личен състав, липса на такива фрагменти, рухване на равнището на обслужване – това е една въртележка и серпантина, които ни дърпат надолу “, сподели още Еню Енев.

Той е безапелационен, че единственият метод е хората да се имунизират, с цел да могат умерено да посещават заведения и хотели. По думите му мярката 60/40 на подкрепяне към този момент не е настояща и действително не е в помощ на хотелиерите и ресторантьорите.

„ И цената на тока, и цената на газа, при спад на оборота, с цел да докажеш ти 40%, това значи, че останалото  всичко се изяжда от цената на електроенергията  на заплатата и осигуровките, както и цените на питателните артикули, които скочиха неимоверно нагоре.

Всичко това, като се натрупа, значи, че с цел да проработи тази мярка, тя би трябвало да бъде не 60/40, а би трябвало има доказване на 20% спад на оборота от предходния интервал. Е, не става, не върви! Как да запазим служащите си, по какъв начин да им дадем заплати, като не влизат хора! “, споделя още Еню Енев.

В региона на Варна 40 обекта също търсят нови притежатели. Въпреки че и в морската столица рядко се стига до действителни сделки, интерес към хотелите там има, най –вече към този миг заради позитивното им местоположение.

Около вилните зони на Варна или Златни пясъци и периферията има интерес от клиенти, които от вътрешността на страната идват към Варна за да влагат или все още търсят информация за да основат крачката си, така че растежът на тези запитвания е в реалност огромен, настояват брокери.

Според тях поради рецесията в хотелиерския бранш част от вложителите не крият, че ако закупят имота, биха сменили неговото предназначение. Според брокери някои от хотелите  могат да се трансформират в приюти или първокласни жилищни здания.

По Южното Черноморие пък се продават най-вече дребни фамилни хотели, като съгласно брокери цените им варират от 600 до 850 евро за квадрат.

Последствията от пандемията са забележими и в триетажна жилищна постройка в Приморско, която е изпълнявала ролята на място за настаняване. Хотелът е пуснат в продажба на 20 януари за 249 552 лв..

Още по-пострадали пък се оказват две места за настаняване в прилежащия курорт Несебър. Единият хотел е с размери 1290 квадратни метра и се продава за 1 059 776 лв.. Вторият пък доближава колосалната сума от 21 584 707 лв. за своите 13 938 квадрата. Обектите в морския град са пуснати в продажба през първия месец на 2022 година През януари тази година на търг са оповестени още два хотела във Велико Търново за 240 000 и 360 720 лв..

„ Има оповестени хотели за продажба главно по курортите по две съществени аргументи – проблемите с пандемията и рестриктивните мерки, наложени във връзка с работата “, разяснява брокерът Наско Атанасов. По думите му размерът на продаваните обекти в зимните курорти е по-малък, защото самите те са по-малко от летните дестинации. В Централна България пък се продават забележителен брой къщи за посетители.

Показателни за определянето на цената на обещано място за настаняване са размера на обекта, броят на леглата, видовете стаи и спомагателните обслужващи пространства като заведения за хранене и спа центрове.

„ Хотелиерите нормално прибягват до услугите на оценители, които да създадат оценка на парцела като сравнителна стойност с други сходни обекти и такава на хотела като работещо дружество на база предишни години “, заключи той.

27 хотела и места за настаняване на туристи се продават в Старозагорска област, демонстрира информация в интернет пространството за недвижимата благосъстоятелност.

Оферти за разнообразни по величина обекти има както в дребни селища и градчета като Раднево и Гълъбово, по този начин и в известни курорти. Цените са разнородни, най-високата е от 2,4 млн. евро в курорта Овощник край Казанлък, където на тезгяха са извадени 1553 кв. м разгърната застроена повърхност и двор от 15 дка с парк.

Според продавача обектът е подобаващ за хотел-казино, санаториум, старешки дом, медицински център и други. Някои от другите препоръчани на пазара са в незавършен тип. На цена от 1 170 000 евро е препоръчан и паметният преди време хотел „ Извор “ в Старозагорски минерални бани, едно от най-предпочитаните от чужденци местенца. Пак край Казанлък се оферира и имот от 21 дка за създаване на спа комплекс, цената обаче не е оповестена публично.

На територията на Старозагорски минерални бани се продават половин дузина обекти  измежду тях са комплекс „ Щастливците “ за 998 000 евро и комплекс с ресторантска  градина за  200 души за 600 000 евро. За 300 000 евро се предлага и хотел, строен преди 4 десетилетия край село Пчелиново наоколо до прохода Хаинбоаз.

В разгара на зимния сезон в региона на най-големия ски курорт у нас – Банско, хотели също излизат на пазара. Така да вземем за пример четириетажен апартаментен комплекс със 181 стаи се търгува за 2 303 629 лв.. Въпреки упованията, че поради високите цени на електрическата енергия и природния газ функциониращи хотели стопират работа и се пускат в продажба, то въпросният парцел в действителност по този начин и не е функционирал – евентуално поради Коронавирус пандемията той по този начин и не е бил изцяло приключен и не е посрещал посетители.

4 млн. за „ Казанлък “, чийто сутерен е изографисан от Дечко Узунов
За обмен е разгласен емблематичният и едноименен бивш хотел на „ Балкантурист “ в центъра на Казанлък, обектът обаче липсва в организациите и за офертата се схваща единствено от голям транспарант на покрива.Неофициално се приказва за цена от 4 млн. лева Емблематичният хотел „ Казанлък “ е  някогашната градска перла и горделивост, открита в навечерието на семейството на Казанлък на 15-ия международен шампионат по парашутизъм, който събира парашутисти от десетки страни по света.

Градежът на хотела стартира в средата на 70-те години, когато  за задачата са разрушени и последните здания от тогавашния център на Казанлък, прочут с дъговидното си разположение на постройките и комерсиалния безистен.

Специално за хотела  на своя град подарък година по-късно,  през 1981, прави и учен Дечко Узунов. Казанлъчанин, който дружно със свои сътрудници и студенти изографисват цялата източна стена на партерния  етаж на хотела

с творбата си  „ Утро над долината “. Очакванията са към досегашните предложения да се появят и нови, откакто за идно въпреки и краткотрайно затваряне на най-малко 4 хотела в Стара Загора предизвести Вени Петрова, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в  Града на липите.

ЧСИ-та търсят стопани за 11 магазина в столицата
Единадесет магазина извадиха на тезгяха частните правосъдни реализатори (ЧСИ) в столицата в интервала декември 2021 – януари 2022 година Това сподели инспекция в регистъра на обществените продажби на Камарата на ЧСИ-тата.

Най-скъпият магазин, разгласен на търг, се намира в квартал „ Горна баня “ и началната му цена е 134 400 лв., а най-евтиният – 37 600 лв..

Оказва се, че частните правосъдни реализатори продават освен магазини, само че и две заведения в София в границите на един ден през януари. Цените им са 196 509 лв. за 74 квадрата помещение и 358 725 лв. за 136 квадрата. В Русе пък за продажба е пуснато едно заведение за близо 100 000 лв.. Макар в офертите да не е посочена съответна причина за продажбата, то браншовици неведнъж са пояснявали, че преустановяват активността си поради високите цени на електрическата енергия и природния газ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР