Помощта за авиацията, за която браншът настоява от началото на

...
Помощта за авиацията, за която браншът настоява от началото на
Коментари Харесай

60 млн. лв. дават шанс за рестарт на авиацията

Помощта за авиацията, за която браншът упорства от началото на Коронавирус рецесията, най-сетне е реалност с актуализацията на бюджета - случи се при длъжностен кабинет и парламент с къс живот.
И парите, които депутатите гласоподаваха, са двойно повече, в сравнение с в началото се предвиждаше - не 30, а 60 млн. лева
Авиационният отрасъл бе единомислещ, че помощта е извънредно нужна за оцеляването му - средствата са за погашение на самолетите, за базите за ремонт, за водачи и стюардеси, написа "24 часа ".

Браншът бе обединен и за друго - че у нас се закъснавя и че други страни, като Германия и Франция да вземем за пример, реагираха доста скоро, откакто пандемията наложително приземи авиацията, и влязоха с дялове в “Луфтханза” и “Ер Франс”.
Съгласието в авиобранша бе видно и след импортираните от държавното управление текстове в законопроекта за актуализация на бюджета в частта му за авиацията.

Срещу тях браншови организации в бранша - Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ ) и Асоциацията на българските самолетни компании (АБА), нямаха възражения.
Текстовете бяха написани от специалисти на
министерството на превоза и импортирани посредством министерството на финансите в плана за изменение на закона за бюджета.

На 28 юни по самодейност на ръководителя на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков е извършена среща със служебния финансов министър тогава Асен Василев. На нея браншът слага настояването си да получи безплатна помощ. В отговор Министерството на финансите изготвя и внася на на 26 юли в Народното събрание “Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.”, в който е категорично включено предлагането на (АБАИ), а точно:

§ 4. Създава се член 109: “Чл. 109. (1) Държавата дава на въздушните превозвачи с действен лиценз на въздушен транспортьор на Общността с позволение за транспорт на пасажери, публикуван от основния шеф на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, безплатни средства в общ размер до 30 000,0 хиляди лева

(2) Средствата по алинея 1 се дават при условия и по ред, и в размер на проценти от оборота за 2019 година, избрани от Министерския съвет по предложение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията и при съблюдаване на разпоредбите за държавни помощи.”
По-късно специалисти разясниха за “24 часа”, че текстовете са направени оптимално необятни, за отговорят на условията на Европейската комисия за държавна помощ, защото за нея ще се желае нотификация. И по този начин да се даде опция на Министерския съвет да изготви критериите за отпущането на парите за авиацията, с цел да се отрязят вероятно бележки на Европейска комисия при известието.
Предложенията за помощта за авиацията бяха разисквани на 31 август в икономическата комисия на Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР