Поморие. Започват поетичните празници Яворови дни“ – Поморие `2018. Това

...
Поморие. Започват поетичните празници Яворови дни“ – Поморие `2018. Това
Коментари Харесай

Бургас: Започват поетичните празници „Яворови дни“ в Поморие

Поморие. Започват поетичните празници „ Яворови дни “ – Поморие `2018. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Бургас от пресцентъра на Община Поморие. Откриването на юбилейното издание на самодейността ще се организира от 20.00 часа, пред паметника на поета в Поморие. Часове по-рано свещениците от храм „ Свето Рождество Богородично ” ще прочетат заупокойна молитва, а в Къщата музей „ Пейо Яворов ” ще бъде показана тематична галерия „ Път, на който не зървам края… ”. Първата поетична вечер ще приключи в салона на Народно читалище „ Просвета 1888 “ със спектакъла на Драматичен спектакъл „ Гео Милев ” Стара Загора „ За сушата и сватбите ”.
Вече век след гибелта на Пейо Яворов обликът му не стопира да ни изумява всякога, когато се вгледаме в него, поезията му не стопира да ни вълнува, да ни предизвика, да ни раздрусва с дълбочината си и с хубостта на словото. Това е Яворовата магия. И не става дума за личността и творчеството на Яворов единствено като събития във времето, а за претърпяното им и някак „ оттатък “ времената, за схващането на креативната персона като знак. Така написа преподавателят доктор Добрина Топалова в издание, отдадено на поета.
Яворов от дълго време се е трансформирал в един от духовните знаци на Поморие, а празниците в негова чест са неразделна част от летния културен календар на града, като през 2018 година се навършват 60 години „ Яворови дни “. От 10 до 14 юли Община Поморие и Народно читалище „ Просвета 1888 “ са подготвили изобилна петдневна стратегия. Музика, лирика и прозаичност, изобразително изкуство и спектакъл – всичко това е част от изразните средства, с които за 60-ти път ще засвидетелстваме непреходната си обич към поетичния талант.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР