Помните ли 2012? Това беше годината, в която почина костенурката

...
Помните ли 2012? Това беше годината, в която почина костенурката
Коментари Харесай

Как маите са си представяли края на света (или как не са)

Помните ли 2012? Това беше годината, в която умря костенурката Самотния Джордж, марсоходът на НАСА Curiosity кацна на Марс, а Феликс Баумгартнер скочи с парашут от ръба на космоса. Това беше и годината на най-голямото антиразочарование в историята на човечеството, защото светът трябваше да свърши на 21 декември – датата, на която съгласно някои хора маите са планували апокалипсиса – само че взе, че не свърши.

В интерес на истината античната мезоамериканска цивилизация не прави никакво сходно предсказване, а археологическите находки даже допускат, че маите в действителност са очаквали светът да продължи да съществува за неопределен срок. Техният календар обаче стига до края на един огромен цикъл в края на 2012 година, което точно довежда до неправилните тълкувания за края на дните.

 Estela 6 el Tortuguero

Паметник 6 от Тортугеро, през днешния ден в музея на Карлос Пелисер във Вилаермоса. Табаско

Датиран от 7 век сл. н. е., Тортугеро е бил светилище или гробница, отдадена на локален държател на име Бахлам Аджау в южния мексикански щат Табаско. Разкопките на мястото разкриват надпис – прочут като Паметник 6 от Тортугеро – който съдържа една загадъчна отпратка към Бактун 13.

Този текст е единствената значима отпратка към края на Дългото преброяване, откривана в миналото, само че той в никакъв случай не е бил изцяло интерпретиран, частично тъй като някои от глифовете са избледнели. Въпреки това, останалите фигури загатват завръщането на Болон Йокте, господ на маите, обвързван с войната и сътворението.

През 1996 година археолозите Дейвид Стюарт и Стивън Хюстън разгласяват груба интерпретация на текста, която назовават „ Пророчеството на Тортугеро “. Въпреки че двойката в никакъв случай не е твърдяла, че надписът предсказва края на света, работата им, неизненадващо, е взета и претълкувана от почитателите на концепцията за апокалипсиса на маите, което подхранва нервността към финала от 2012 година

При повторния разбор на паметника Тортугеро 6 няколко години по-късно и Стюарт, и Хюстън стигат до извода, че надписът евентуално не се отнася до някакво събитие след края на Дългото преброяване, а просто документира освещаването на светилището на 11 януари, 669. Казват, че писарят е разпознал датата, като е броил обратно от 13-ия Бактун.

Следователно паметникът не разказва края на света, а просто препраща към края на Дългия цикъл като средство за следене на времето.

Маите изцяло чакат да стартира нов Бактун, когато предният завърши. Никакъв завършек на света, никаква планетарна имплозия и сигурно никакви извънземни избавителни кораби не се загатват в никой от техните оживели артефакти – и те самите не се съмняват по никакъв метод, че слънцето ще изгрее както нормално на 22 декември 2012 година

За благополучие откривателите откриват дефинитивно доказателство за продължаването на живота, както го познаваме, тъкмо в точния момент, с цел да успокоят мозъците на хората. През май 2012 година археолози в Ксултун, Гватемала, откриха най-старите и цялостни астрономически таблици на маите, откривани в миналото. Тези календари се простират минимум 7000 години в бъдещето, което демонстрира, че маите не са спрели да броят до 2012 година

Подобно на всички други системи за отчитане на времето на маите, новооткритите календари евентуално съставляват цикли, които се повтарят ad infinitum. С други думи, античната цивилизация, която стана синоним на апокалиптични предсказания, в действителност парадоксално е считала, че светът в никакъв случай няма да свърши…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР