Поместваме статия на Йово Николов, публикувана във в. "Капитал" на

...
Поместваме статия на Йово Николов, публикувана във в. "Капитал" на
Коментари Харесай

Капитал описва историята около ареста на Борис Михайлов през 2004 г.

Поместваме публикация на Йово Николов, оповестена във в. "Капитал " на 9 октомври 2004 година В нея в детайли е разказано следствието към групата, източвала Данък добавена стойност, след което се стига до арести, в това число и този на Борис Михайлов, който бе назначен от служебното държавно управление за началник на Фонд "Земеделие ". Информацията за неговия арест бе изнесена от ГЕРБ. По-късно Михайлов изясни, че е оневинен по всички обвинявания и ще заведе каузи за репутационни вреди. Оригиналното заглавие на публикацията в "Капитал " е "Източването на налог е обвързвано с контрабанда ".

Има измами, които са обществена загадка от години, само че не престават да носят великански облаги на техните създатели. Такива са измамите по митниците. Такива са и измамите с Данък добавена стойност. Източването на Данък добавена стойност от бюджета е комплицирана композиция от отлична организация, съвършени счетоводни дейности и подкупни държавни чиновници. На 1 октомври основният секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов и основният прокурор Никола Филчев оповестиха, че е разкрита незаконна група от 5 души, която е нанесла вреди на бюд­жета посредством източване на Данък добавена стойност. В четвъртък Министерство на вътрешните работи заяви, че са задържани още двама обвинени в машинация с Данък добавена стойност, свързани с групата на Пламен Калчев.
Единият от тях е негов съучастник във компания „ Глобална реклама България “ - Наско Начев. Според вът­решното министерство първичната преценка е, че нанесените вреди на държавния бюджет от групата на Калчев са към 15-16 милиона лв.. Извършените инспекции в данъчно поделение „ Витоша “ в София са посочили 800 хиляди лева непозволено възобновен Данък добавена стойност и прихванати над 1 млн. лв. на компании, свързани с задържания, според актове за възобновяване и прихващане, което се приема за директна вреда върху бюджета. При инспекции в данъчно поделение „ Лозенец “ в София са били открити към този момент над 20 компании с фиктивна активност, обслужвани от Пламен Калчев, за които са подадени претенции за възобновяване или прихващане на Данък добавена стойност в размер на 1.5 млн. лева
Пламен Калчев беше арестуван на 30 септември дружно с още 4 души с съмнения, че са основали и употребявали скица за ощетяване на държавния бюд­жет посредством десетки компании с фиктивна активност.
Сред задържаните бяха и двама високопоставени данъчни инспектори. Шефът на данъчно поделение „ Витоша “ Марио Камишев беше освободен, а в ареста остана шефът на отдел „ Ревизии “ в данъчна работа „ Овча купел “ в столицата Борис Михайлов.
Според прокуратурата двамата са подпомагали 34-годишния Пламен Калчев и 29-годишния Ивайло Колев при източването на Данък добавена стойност от бюджета. Петият арестуван беше брачната половинка на Калчев. Прокуратурата упрекна петимата в машинация в изключително огромни размери. Според прокурор Калина Серафимова, която изиска мярка „ задържане под стража “ на задържаните, към този момент документираните вреди са за над три милиона лв..Полицаите от НСБОП са конфискували купища документи, фактури и контракти при претърсванията, които са приложени към следствието.
Пламен Калчев е поддържал два офиса - един законен на столичния бул. „ Витоша “ и втори незаконен, в който се правили измамите, на ул. „ Милин камък “ в столичния квартал „ Лозенец “. Нелегалните офиси постоянно сменяли адресите си. Преди интервенцията на НСБОП предстояло нова адресна смяна за фабриката за източване на Данък добавена стойност, както назова групата основният прокурор Никола Филчев.
Нелегалният офис е бил оборудван с компютри, факс машини, регистрирани в данъчното касови апарати, десетки печати, над 40 класьора с данъчни досиета. По документи компаниите са си работили като същински, прос­то не са имали никаква активност, а тя се е правила фиктивно. Групата намирала хора, на чиито имена записала компаниите, през които с подправени фактури прехвърляли средства по документи, след което изтегляли ДДС-то. При инспекцията на НСБОП било открито, че макар огромните обороти компаниите на Пламен Калчев нямали никакви складови наличия с изключение на един склад, в който имало няколко купчини облекла на остаряло. Адресите на компаниите се сменяли постоянно, с цел да бъдат регистрирани в нови данъчни служби. Това затруднявало данъчните при насрещните инспекции и проверките. Според хора, осведомени с следствието, съмненията са, че в съвсем всяка данъчна работа в столицата ДДС-арите си имат свои хора, с цел да не стане гаф при работата и мрежата да бъде разкрита.
След като няколко пъти е била използвана, компанията се прехвърляла на роми или други лица с невисок обществен статус, от които при правосъдно дирене страната няма какво да вземе. (Това е класическата скица за кражба на Данък добавена стойност, открита и при предходни следствия на НСБОП - и при видинските ДДС-ари от предходната година, и при случая през април т.г., когато бяха обвинени 11 данъчни чиновници от столицата. Следствията и по двата случая не престават.) Полицаи споделиха, че са впечатлени от качествата на Пламен Калчев като счетоводител. Всички фирмени досиета били изцяло изрядни, до най-малкия подробност. В офиса му в „ Лозенец “ са били открити вътрешни указания на данъчните инспектори, в които техните управления им обръщат внимание при какви документи да търсят неизправности.
На базата на тях Калчев направил контраинструкция до своите чиновници, в която им посочвал при кои елементи би трябвало да бъдат внимателни, с цел да не провокират съмненията на данъчните. Принципно кражбата на Данък добавена стойност става най-малко по три метода, настояват служители на реда, разследвали сходни афери. Първият е посредством „ напомпване “ на оборот на компанията (виж горе). Вторият метод е посредством мним експорт на артикули. Това допуска корумпиран митничар, който да оформи митническите документи и да ги подпечата. Третият е посредством прихващане на бъдещо Данък добавена стойност към компания вносител.
Разследването по случая е почнало през юни след сигнал, само че е прекомерно евентуално групата да е работила от началото на предходната година, защото съществуват съмнения, че Пламен Калчев е по някакъв метод обвързван с Николай Методиев-Пилето.Според информация от Министерство на вътрешните работи другият задържан в аферата - Ивайло Колев, е непосредствен до следствия за контрабандна активност и машинация в изключително огромни размери Николай Методиев-Пилето. Първоначалната информация е била, че Колев е единствено „ бушон “, който да изгърми при инспекции. Впоследствие обаче се оказало, че Ивайло Колев е напълно действителен състезател в схемите с ДДС-тата. Пилето е разследван за импорт на 183 ТИР-а с китайска стока през митнически пункт Калотина от май 2003 година и има още едно дело за безчинство при замяна на стока в складовата си база в Горни Богров. Втора част от стоката на Пилето била внасяна и през Кулата. След вноса на стоката идвал ред на схемите за източване на Данък добавена стойност посредством Ивайло Колев и Пламен Калчев. Вносителят продавал фиктивно стоката на компаниите на Калчев и Колев, а самата стока осъществил на Илиянци. След това ДДС-арите „ препродавали “ стоката през няколко компании и си желали от страната ДДС-то.
Ивайло Колев има регистрирани няколко компании на свое име. Част от тях са на адреса, на който е записана „ Интер трейд - Пламен Калчев “ Едноличен търговец - бул. „ Витоша “ №1А, ет. 4, адвокатска фирма 420. На същото място е записана в началото „ МСБ трейдинг “. През март тази година компанията е трансферирана на някой си Стоян Стоев. В правосъдното решение е написано, че той поема компанията „ като цялост от права, отговорности и в действителност връзки “. Същата дефиниция е написана и при прехвърлянето на другата компания на Ивайло Колев - „ ИАК комерс “, на същото лице по същото време. Всъщност тези дейности и формулировката изцяло дават отговор на описаните нагоре схеми за избавяне от отговорност към страната посредством продажби на компаниите на нищо неразбиращи хора.
Може би не като част от пейзажа е добре да се каже, че задържаният Калчев е съд­ружник във компания „ Олинекс 6 “ с Цанко Дренски, брачен партньор на депутатката от Национална движение „Симеон Втори" Теодора Дренска. Според служители на реда те работели дружно допреди близо 2 години, след което се разделили.

Източник: "Капитал ", 9 окомври 2004 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР