Помещението ще се вижда и през прозорец на тротоара на

...
Помещението ще се вижда и през прозорец на тротоара на
Коментари Харесай

Столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов пред “Труд”: Отварят за посещения другото лято уникалната гробница на „Московска“

Помещението ще се вижда и през прозорец на тротоара на ул. “Московска ”


Вероятно лятото на 2019 година ще отвори порти късноантичната гробница, която бе открита на 2 август при ремонта на столичната ул. “Московска ”. Гробницата, която експертите датират от V век е на улицата, където се обитава Столичната община и против прозореца на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По плана за експонирането към този момент се работи, заяви пред “Труд ” столичният зам.-кмет по просвета и обучение доцент Тодор Чобанов. Най-късно на следващия ден се чакат геодезическите данни от обекта. “Ако всичко е наред чакаме до 15 дни планът за експониране да е съвсем подготвен, започваме да го узаконяваме с Министерството на културата ”, сподели доцент Чобанов.
 06-1-3  06-1-1  06-1-2
На този стадий не може да се каже съответно по какъв начин ще наподобява експонираната гробница. “При всички случаи ще запазим функционалностите на тротоара, ще има най-вероятно един прозорец, така наречен експозиционен отвор, който ще разреши минаващите по тротоара да хвърлят по едно око долу с някакъв тип осветяване в дълбочина ”, изясни Чобанов. Към гробницата е има и вход със стълбище.

Преди това облагородяване, обаче, в подземието може да се слезе единствено през дупка в тротоара. Екипът на “Труд ” беше спуснат с железна стълба, с цел да снима новооткритата старост. По стените на помещението се виждат красиви рисунки, изобразяващи червени християнски кръстове и цветя. Стенописите са извънредно редки за Сердика. “Единственият различен пример който може да се дава за образец е гробницата на Хонорий – тя е може би най-важната от стотиците проучвани на територията на София ”, сподели доцент Чобанов. Вероятно новооткритата старост е в група с гробницата на Хонорий, тъй като украсите им са идентични, изключително в частта с огромните кръстове. “Това покачва значимостта на този обект, защото има възможност един и същи занаятчия да е работил в еднакъв интервал в този най-престижен регион на тогавашния централен некропол на града ”, изясни доцент Чобанов. По думите му, в случай че се потвърди че рисунките попадат в една група, може да се приказва за съществуването на локално ателие за сходен жанр фрески.

Гробницата на ул. “Московска ” евентуално е била на богата сердикийска фамилия. Освен, че сходни пространства са били скъпи, стенописите по тях са необичайност, тъй като единствено най-богатите са можели да си ги разрешат.

Освен новооткритата гробница и тази на Хонорий, единствено още няколко в столицата имат фрески. Това са тази под храма “Света София ”, тази под ул. “Гурко ” в региона на Кукления спектакъл, и още една записана досега.

Рисунките в софийските гробници са свързани със задгробните вярвания на ранните християни за пребиваването на душата в райските селения. Обикновено се изобразяват флорални претекстове. В подземието на ул. “Гурко ” има архангели. Тематиката, на която дават отговор изображенията е парадайса. Рисуват се и лозници, тъй като е вярвано, че в парадайса порастват лозя с грозде, като сходни претекстове ги има и записани в Корана. С райската градина могат да бъдат свързани и пауни, само че водещия миг в стенописите са цветята. Изрисуваните кръстове на гробницата на ул. “Московска ” демонстрират, че религията по това време на това семейство сигурно е християнска.

Вероятно там в другите интервали са погребвани разнообразни хора. Откритият костен материал е даден на експерти, чийто разбори ще покажат какъв брой индивида са били положени на това място. В гробницата са открити единствено кости. Вероятно благосъстоянията са били откраднати. “При всички случаи тези гробници са ограбвани още в древността доста редовно ”, удостовери доцент Чобанов. Старината е много непокътната, макар че поради градеж на връзки през 80-те и 90-те години на предишния век по нея са нанесени вреди.

Гощавките са отколешна традиция


Християнските погребения са едни и същи през вековете


В гробницата от V век, открита на столичната улица “Московска ”, погребенията в огромна степен са били такива, каквито са и през днешния ден. “В християнския интервал поменалните обичаи са наподобявали в забележителна степен нашите модерни поменални практики ”, сподели столичният зам.-кмет доцент Тодор Чобанов. “Роднините са отнасяли тялото до гробницата, полагали са го вътре. След това на избрани интервали са се събирали, както и ние вървим на гробището, и са изливали течности като вода и вино ”, изясни доцент Чобанов. “В гробниците са се правили и гощавки. В мавзолея в “Лозенец ”, който е 30-метров, има голяма зала за такива ритуали свързани с хранене на място. Това е било един тип приобщаване към душите на починалите родственици ”, сподели столичният зам.-кмет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР