Помагат ли при коронавирусна инфекция витамините, цинкът и сънотворното мелатонин?

...
Помагат ли при коронавирусна инфекция витамините, цинкът и сънотворното мелатонин?
Коментари Харесай

Витамините, които предпазват от COVID-19

Помагат ли при коронавирусна зараза витамините, цинкът и сънотворното мелатонин? На този въпрос дава отговор съветският доктор Александър Мелников - терапевт и сомнолог, представен от zdrave.to.

Ако човек към този момент е болен, към този момент няма смисъл да се запълва този недостиг. И надали това ще помогне при протичането на коронавирусната зараза. Нивото на витамини и минерални субстанции би трябвало да се следи постоянно, в това число и количеството на витамин D, защото огромна част от хората в зряла и преклонна възраст страдат от недостиг на този витамин. Нужно е възрастните хора да пият витамин D с профилактична цел, само че единствено ако нямат противопоказания или остатък от този витамин (макар и доста рядко, има и такива случаи). Той няма да навреди, само че може да увеличи общата резистентност на организма към другите инфекции.

Дефицит на цинк най-често се среща при хора в преклонна възраст. Това може да е обвързвано с неправилното хранене, както и с обмяната на веществата (разпад и метаболизъм на белтъчините например). Затова е належащо колкото се може по-рано да се запълни дефицитът на цинк. Защото, в случай че се стартира банкет, когато към този момент “вирусът удари като гръм от ясно небе”, когато има болест, тогава няма никакъв резултат от приема му.

Мелатонинът (регулатор на съня) стартира да се появява в доста сполучливи протоколи за лекуване на ковид. Той да вземем за пример е бил употребен при лекуването на американския президент Доналд Тръмп.

“Относно мелатонина не мога да кажа нищо неприятно - разяснява доктор Александър Мелников. - Основната ми компетентност е сомнолог и аз необятно го ползвам на моите пациенти. Този препарат е с малко странични резултати. В Съединени американски щати даже се продава като биологично дейна добавка, в доста страни се предлага без рецепта. А до каква степен е ефикасен точно при ковид, това е огромен въпрос.

Реаниматорите употребяват мелатонин за пациентите с ковид, тъй като при тях може да се наруши сънят поради шума на технологията в близост и на светлината. Някои експерти по интензивна терапия показват опасения във връзка взаимоотношението на мелатонина с другите препарати, по тази причина не бих предложил да го приемате независимо, а единствено по наставление на доктор експерт.”

Лекарите се научиха да влияят добре на тези рискови за здравето положения, които се развиват като разследване от COVID-19 инфекцията. Това е така наречен патогенетична терапия на COVID-19, в която основна роля играят антикоагулантите и кортикостероидите. Антикоагулантите намаляват кръвосъсирването и по този метод защищават от формиране на тромби в съдовете, което доста постоянно се случва при тази зараза. Целта на такова лекуване е да се предотвратят тромбозите и тромбоемболиите, както и следващо засягане на белодробните съдове, което на собствен ред е смъртно рисково.

Антикоагулантите фактически са нужни, когато заболяването се развива в рискова тенденция. Те имат поддържаща клинична успеваемост, понижават тежестта на протичане на заболяването и рисковете от нея, изяснява специалистът. Но тези препарати, за жалост, оказват задоволително съществени, от време на време рискови за живота странични резултати. Затова никога не би трябвало да се опитва с тях, базирайки се единствено на това, че по принцип влизат в лечебната скица на различен човек.

Подобна е обстановката и с кортикостероидите, както и с противовъзпалителните медикаменти. Най-известните кортикостероиди са преднизолон и дексаметазон, като последният се употребява необятно в лечението на коронавирус инфекцията. Тези медикаменти могат да бъдат доста рискови, в случай че се одобряват погрешно. Те се ползват чак когато заболяването е минала в тежък етап с дихателна непълнота. В тези случаи дексаметазонът в неголеми дози, в рамките на няколко мг дневно, може да окаже позитивен резултат. Всичко това обаче касае тези пациенти, които се намират под надзор на лекарите в лечебните заведения.

Ако съм болен, по какъв начин да схвана дали това е ковид или настинка?

“По никакъв метод не може да се разбере, а единствено да се допуска. Ако човек развие признаци на респираторна зараза, постоянно би трябвало да се взема поради и коронавирусът, защото в този момент той фактически е доста публикуван и постоянно протича с леки признаци, а от време на време и съвсем без такива.

Специфични признаци съвсем няма, всички проявли на една респираторна вирусна зараза могат да зародят и при COVID-19. Ако човек е имал контакт с хора с доказана диагноза на коронавирусна зараза, нараства вероятността и той да развива точно тази болест. Затова е нужно да се отнасяте доста внимателно към своето положение, само че никога не изпадайте в суматоха. Повечето случаи на COVID-19 протичат удобно, макар че е допустимо и тежко протичане. Затова, в случай че развиете остра респираторна вирусна зараза, не изключвайте това да е ковид.

Още повече че сезонният грип на процедура не е настъпил. Което значи, че всички случаи на зараза с висока температура, в случай че това фактически е респираторна зараза, би трябвало да се преглеждат като допустима за коронавирус”, разяснява доктор Александър Мелников.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР