Ползването на е-рецептурни книжки е свързано с редица предимства спрямо

...
Ползването на е-рецептурни книжки е свързано с редица предимства спрямо
Коментари Харесай


Ползването на е-рецептурни книжки е свърз


Ползването на е-рецептурни книжки е обвързвано с редица преимущества по отношение на хартиените
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 32 милиона поръчки са минали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца, оповестиха от „ Информационно обслужване ” АД, което построи и пусна в употреба модула на 1 юли 2021 година

Електронната брошура на хронично болните пациенти замести напълно хартиената рецептурна брошура, която се използваше до скоро. Общият брой на пациентите, които разполагат с е-рецептурни книжки, надвишава 2,1 млн., а новоиздадените към този момент са над 40 хиляди броя.

„ До този миг единствено от хартия са спестени над 160 хиляди лева на хронично болните пациенти, които са измежду най-социално слабата и уязвима част от популацията ”, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване ” АД Ивайло Филипов.
още по темата
По неговите думи, електронните рецептурни книжки опростяват оптимално процеса, понижават времето за обслужване на пациентите и опцията от допускане на неточности при контрола на определяне и разпределяне на медикаменти.

При потребление на електронна рецептурна брошура на жителите не се постанова да купуват хартиена брошура, да я носят на общопрактикуващия им доктор за попълване и по-късно да чакат в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за легализация. Не е належащо и да я показват в аптечната мрежа за разпределяне на нужните им лекарства.

Електронната брошура се записва и попълня от общопрактикуващия доктор в системата и аптеките имат налично нужната им информация за дейните хронични болести и предписаните по тях медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В системата се актуализира и информацията за избор на общопрактикуващ доктор, без да се постанова пациентът да заверява смяната с посещаване до РЗОК. В е-книжката могат да се вписват също по този начин нови диагнози и да се отписват остарели.

До този миг електронно са обработени над 180 хиляди пациенти, което е икономисало големи средства и време на хронично болните. Данните демонстрират, че дневно се обработват приблизително по над 160 хиляди поръчки, което е по 25 хиляди поръчки на час. Средното време за обработка на поръчката е под 1 секунда.

Модулът се употребява дейно от над 8 000 лекари и фармацевти, които имат контракт с НЗОК, прецизираха от „ Информационно обслужване ” АД.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР