Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана

...
Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана
Коментари Харесай

Плащаме по-високи такси за теглене от банкомат и обслужване на гише


Ползването на банкомат публично към този момент не е гратис. Това стана ясно от оповестените при започване на годината нови цени за използването на банкови услуги. Поскъпнало е и обслужването на гише, заяви.

Голяма част на новите цени на банките влязоха в действие от 5 януари. Оказва се, че спрямо миналата година по същото време таксата за изтегляне на пари от банкомат се е нараснала с сред 5 и 25 % . Още повече обаче нарастват и услугите на гише. С сред 10 и 30 на 100 по-скъпо е в този момент, в случай че ни обслужи банков чиновник на място .

Ако вземем под внимание една от огромните банки у нас - разбивката на новите й цени демонстрира, че при изтегляне на пари от банкомат вместо 30 стотинки за услугата, хората ще заплащат 0,16 % от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, цената ще е 0,20 на 100 от сумата . Промяната има и в цените на други услуги. Така, в случай че човек желае да преиздаде пин кода на дебитната си карта, ще заплати 5 лв. вместо досегашните три. Важно е да уточним, че това са цените на единствено една от банките, които оперират у нас.

Логичният въпрос е за какво нарастват банковите услуги? Основната причина за това са ниските лихви по заемите . А това значи, че приходите за банките в изискванията на инфлация са по-малко.

Прогнозите са, че през тази година лихвите ще се покачат, само че даже и това да се случи, ще останат по-ниски спрямо преди пандемията .

Втората съществена причина за повишаването на услугите в бранша са нарасналите разноски за поддържане на банковите системи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР