Полудя ли времето? Днес средните температури в Бургаска област бяха

...
Полудя ли времето? Днес средните температури в Бургаска област бяха
Коментари Харесай

Уникална СНИМКА показа замръзнало море до Бургас

Полудя ли времето? Днес междинните температури в Бургаска област бяха 5-6 градуса, цяла зима по Южното Черноморие не е паднала нито снежинка, а доста рядко термометрите отчитаха до няколко градуса под нулата, и то през нощта, оповестява "Флагман ".

До предходната седмица бургазлии се радваха на слънцето и ненормално топлото време ги примамваше даже да обтегнат хавлии и да поседнат край брега на морето.

Дали причина е световното стопляне, или други фактори, само че истината е, че неналичието на сняг и дъжд до това време на годината съществено тревожи метеоролозите. Притеснени са и земеделците, тъй като това предвещава суша. Нивата на огромна част от водоемите у нас са фрапантно спаднали и всички към този момент са в очакване зимата в действителност да пристигна, да завали сняг и да предотврати нови рецесии.

За образец в Бургаския залив морето е замръзвало два пъти - през 1929 година и още веднъж през 1954 година И то по това време на годината. Замръзването на морската вода се дължи на тежките метеорологични условия завладяли Стария континент. Балтийско море е замръзнало, както и някои от най-големите европейски реки, а хиляди кораби били блокирани от леда.



В Бургаския залив ледената обвивка била толкоз дебела (на места над 15 см), че някои от най-смелите бургазлии са ходили на разходка с каруци и карети до остров „ Св.Анастасия “, Поморие и Созопол.

Пързалянето по замръзналото море и разходките с родителите чак до края на остарелия мост или към фара са били незабравимо прекарване за децата. Езерото при Старата гара пък се трансформирало в спонтанна ледена пързалка, където децата се събирали да се пързалят с кънки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР