Полският външен министър Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия

...
Полският външен министър Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия
Коментари Харесай

Полша подписа дипломатическа нота с искане за репарации от Германия за Втората световна война

Полският външен министър Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия по отношение на репарациите за Втората международна война, разгласи той и официализира по този метод настояванията на Полша за обезщетение, съобщи Ройтерс.

" Нотата показва мнението на полския министър на външните работи, че страните би трябвало да подхващат незабавни стъпки за трайното и дейно споразумяване на въпроса за последствията от експанзията и немската окупация ", сподели Рау на конференция, съобщи Българска телеграфна агенция.

По време на войната умират към шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи, а при въстанието през 1944 година, в което гибелта си намират към 200 000 цивилни, Варшава е съпоставена със земята.

През 1953 година тогавашните комунистически управници на Полша се отхвърлят от всевъзможни искания за репарации под натиска на Съветския съюз, чието предпочитание е да освободи от всевъзможни отговорности Източна Германия, която също е руски спътник.

Управляващите в Полша националисти от партия " Право и правдивост " (ПиС) настояват, че това съглашение е незначително, защото тогава Варшава не е била в положение да контракти заслужено обезщетение. Откакто пристигна на власт през 2015 година, ПиС трансформира пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората международна война в един от главните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени гласоподаватели.

Войнствените позиции във връзка с Германия, постоянно употребявани от ПиС, с цел да активизира гласоподавателите си, обтегнаха връзките с Берлин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от немска страна.

Полското външно министерство подхваща днешната си стъпка след направената от ръководещите полски националисти оценка, че Германия дължи на Полша 6,2 трилиона злоти (1,26 трлн. долара). Германия, която е най-големият търговски сътрудник на Полша, преди е заявявала, че всички финансови искания, свързани с войната, са уредени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР