Полският опозиционен сенат отхвърли в петък новият закон, който би

...
Полският опозиционен сенат отхвърли в петък новият закон, който би
Коментари Харесай

Полският сенат отхвърли противоречивата съдебна реформа на правителството

Полският опозиционен сенат отхвърли в петък новият закон , който би разрешил съдиите , които подлагат на критика правосъдните промени на държавното управление, да бъдат наказвани , оповестява " Ройтерс ".

Докато Полша и Европейски Съюз са в задънена улица поради промените, опозицията се пробва да употребява контрола си над сената , с цел да подчертае разногласието, който съгласно някои слага под въпрос участието на Полша в блока .

100-членният сенат гласоподава от 51 до 48 за отменяне на закона .

Долната камара, следена от ръководещата националистическа партия Право и правдивост (PiS), към момента има пълномощието да внесе законопроекта , като приема, че президентът Анджей Дуда, съдружник на PiS, ще го подпише .

PiS разяснява, че законопроектът , който е признат от долната камара, е нужен, с цел да се избегне безпорядък в правосъдната система , защото някои съдии слагат под въпрос законността за назначението на други според нови правила, въведени от PiS.

Но Брюксел, правозащитници и юристи считат, че законопроектът е основан, с цел да спре рецензиите към широкообхватните промени на държавното управление , които съгласно тях имат за цел да усилят контрола на държавното управление над правосъдната система .

Венецианската комисия , правна експертна група от Съвета на Европа, прикани Полша да отхвърли промените в незабавно мнение, оповестено в четвъртък.

Комисията посети Варшава, с цел да разиска препоръчаните правила , по покана на ръководителя на сената Томаш Гроцки. PiS подлага на критика визитата и съобщи, че няма да отстъпи от промяната .
 Евродепутатите виждат утежняване на правовата страна в Полша и Унгария
Евродепутатите виждат утежняване на правовата страна в Полша и Унгария

Не са се привели в сходство с полезностите, на които се основава ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР