Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС),

...
Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС),
Коментари Харесай

Полският министър на правосъдието: Решението на Съда на ЕС е нарушение на Договора за ЕС

Полският министър на правораздаването атакува Съда на Европейския съюз (СЕС), обвинявайки го в " жестоко нарушаване " на Договора за Европейски Съюз, откакто органът постанови, че измененията в полската правосъдна система нарушават европейското право, оповестява Българска телеграфна агенция.

Решението, постановено по-рано през днешния ден, се отнасяше до промени, въведени от полското държавно управление през 2019 година.

Въвеждането им провокира дълготраен спор сред Варшава и Брюксел, като Европейската комисия твърдеше, че те подкопават независимостта на правосъдната система, а полското държавно управление оспорваше това, като в същото време съобщи, че Европейски Съюз няма право да се намесва в правосъдната система на дадена страна.

" Решението на Съд на Европейския съюз, постановено през днешния ден, не е взето от съдии, а от политици, защото съставлява жестоко нарушаване на Договора за Европейския съюз ", съобщи по-късно довечера пред публицисти Збигнев Жобро, който е също и водач на партията " Суверенна Полша ", най-младия член на ръководещата коалиция.

" С това решение Съдът на Европейския съюз се базира на пълномощия, които не има ", добави Жобро.

" Няма страна в света, в която съдиите да могат да лимитират властта на различен арбитър, а Съдът на Европейския съюз желае Полша да се окаже в обстановка, в която това е допустимо ", продължи министърът на правораздаването.

" Но има едно изключение... не може да се ограничи властта на арбитър, който е бил назначен от комунистите ", съобщи Жобро, като добави, че към момента има съдии, които са почнали кариерата си по време на комунистическата ера и още работят в Полша.

Според Жобро преди две години европейските медии са разкрили корупционен скандал, в който са забъркани Съдът на Европейския съюз и политици, принадлежащи към Европейската национална партия, чийто ръководител в миналото е бил Доналд Туск, сегашният водач на главната опозиционна партия в Полша.

Жобро добави, че съгласно медийни изявления " решенията са били взети по време на ловни мероприятия и разгулен банкети ".

" И към момента няма пояснение. Докато госпожа Урсула фон дер Лайен и институциите на Европейски Съюз не показват изказване по този въпрос, ще бъде мъчно да не възприемаме Съд на Европейския съюз като съд, чиято надеждност е подкопана, или просто като орган, който е компрометиран в очите на европейското публично мнение ", твърди Жобро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР