Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС),

...
Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС),
Коментари Харесай

Полският министър на правосъдието нападна Съда на ЕС. Думите


Полският министър на правораздаването атакува Съда на Европейския съюз (СЕС), обвинявайки го в " жестоко нарушаване " на Договора за Европейски Съюз, откакто органът постанови, че измененията в полската правосъдна система нарушават европейското право, съобщи Полската организация по печата (ПАП).

Решението, постановено по-рано през днешния ден, се отнасяше до промени, въведени от полското държавно управление през 2019 година.
-->
Въвеждането им провокира дълготраен спор сред Варшава и Брюксел, като Европейската комисия твърдеше, че те подкопават независимостта на правосъдната система, а полското държавно управление оспорваше това, като в същото време съобщи, че Европейски Съюз няма право да се намесва в правосъдната система на дадена страна.

" Решението на Съд на Европейския съюз, постановено през днешния ден, не е взето от съдии, а от политици, защото съставлява жестоко нарушаване на Договора за Европейския съюз ", съобщи по-късно довечера пред публицисти Збигнев Жобро, който е също и водач на партията " Суверенна Полша ", най-младия член на ръководещата коалиция.

" С това решение Съдът на Европейския съюз се базира на пълномощия, които не има ", добави Жобро.

" Няма страна в света, в която съдиите да могат да лимитират властта на различен арбитър, а Съдът на Европейския съюз желае Полша да се окаже в обстановка, в която това е допустимо ", продължи министърът на правораздаването.

" Но има едно изключение... не може да се ограничи властта на арбитър, който е бил назначен от комунистите ", съобщи Жобро, като добави, че към момента има съдии, които са почнали кариерата си по време на комунистическата ера и още работят в Полша.

Според Жобро преди две години европейските медии са разкрили корупционен скандал, в който са забъркани Съдът на Европейския съюз и политици, принадлежащи към Европейската национална партия, чийто ръководител в миналото е бил Доналд Туск, сегашният водач на главната опозиционна партия в Полша.

Жобро добави, че съгласно медийни изявления " решенията са били взети по време на ловни мероприятия и разгулен банкети ".

" И към момента няма пояснение. Докато госпожа Урсула фон дер Лайен и институциите на Европейски Съюз не показват изказване по този въпрос, ще бъде мъчно да не възприемаме Съд на Европейския съюз като съд, чиято надеждност е подкопана, или просто като орган, който е компрометиран в очите на европейското публично мнение ", твърди Жобро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР