Полските енергийни управници призоваха за радикални промени на енергийните пазари

...
Полските енергийни управници призоваха за радикални промени на енергийните пазари
Коментари Харесай

Преминаването изцяло на ВЕИ енергия изисква сериозни промени в електропреносната система и пазарния модел


Полските енергийни управници приканиха за радикални промени на енергийните пазари в Европейски Съюз, обяснявайки, че развиването на до 100% ВЕИ ще изисква децентрализиран метод за търговия с електрическа енергия. Този модел би трябвало да се основава на основни места, а не на районни зони за офериране, избрани на европейско равнище.

Вятърната и слънчевата сила „ ще навлизат все по-масово “ през идващото десетилетие, което ще докара до доста по-децентрализирано произвеждане на сила по отношение на през днешния ден, сподели Лешек Йесиен, шеф в PSE, отговарящ за интернационалното съдействие. И децентрализираната енергийна система би трябвало да бъде подкрепена от търговия, която е „ допустимо най-близка до действителното време “, с цел да отразява локалните пазарни условия, изясни той, представен от Euroactiv .

Според PSE, моделът на Европейски Съюз за търговия с електрическа енергия, основан на районни зони за офериране, не е в положение да се оправи със 100% възобновима сила. Това „ води до огромни несъответствия в системата “ според от това къде вятърът духа или слънцето грее, разясни Йесиен. И това „ изисква огромни количества старания за повторното балансиране на системата, уточни той.

За разлика от това методът с районни основни точки не изисква непрекъснати старания за диспечиране на системата. А по своята същина това би бил по-стабилен вид, тъй като се отразява по-добре характерността на локалната мрежа и потенциала ѝ за произвеждане на електрическа енергия, аргументира се той.

Аз настоявам, че няма да можем да усвоим възобновимите енергийни източници на несъмнено място, в случай че търговията с електрическа енергия не се прави на сходна основна база, счита Йесиен. От PSE към този момент са почнали първите стъпки за сходна основна търговия. Проектът започва предходната година и ще бъдем подготвени до 2023 година, разясни Йесиен. Ние обмисляме да разделим Полша на близо 4000 сходни възела. Всички те отразяват разноските за транспорт, както и локалните централи за произвеждане на електрическа енергия, съобщи изпълнителният шеф на полската компания. Надявам се, че това ще бъде и тип пилотен план за другите мрежови оператори в Европа, добави специалистът.

Европейски Съюз се насочва към районни търговски зони

Моделът на Европейски Съюз за търговия с електрическа енергия понастоящем се основава на зони за наддаване - или географски региони, където цените на едро на електрическа енергия са идентични. Ако бъде основана дадена основна зона, покупко-продажбите могат да бъдат сключвани свободно, без да се постанова построяването на нов потенциал за транспорт на мрежа, изясни Михал Гловски, полски юрист по енергийни каузи.

Регионалните зони за търговия имат наклонност да подхождат на националните граници - те отразяват решения за разрастване на мрежата, които постоянно се били взети преди десетилетия, във време, когато електричеството към момента беше значително е било под държавен надзор.
Но макар че основната търговия е подкрепена съвсем единомислещо от учените, политиците споделят, че е рано да се ползва на процедура на европейско равнище, тъй като мрежите не са подготвени за това.

" На доктрина имате право ", сподели Себастиан Грас, чиновник, отговарящ за мрежите в дирекцията на Европейската комисия за енергетиката, в отговор на обясненията на Йесиен за търговията посредством сходни основни точки. Въпреки това, теорията може да бъде много друга от практиката, предизвести той, акцентирайки " практическите ограничавания " с мрежите. " Ако няма конфигурирана мощ няма по какъв начин да има търговия ", предизвести Грас. Така че в последна сметка би трябвало да намерим решения ”, които съчетават потребностите на пазара с физическите ограничавания на мрежите, изясни евроекспертът. Европейската комисия се опита да раздели националните зони за търговия на по-малки единици, с цел да ги направи по-ефективни и да понижи граничния резултат. Но определянето на зоните за търговия може да бъде мощно политически проблем, означават от PSE и прибавят, че доста страни не са подготвени да обмислят това, „ макар че законодателството на Европейски Съюз го прави основополагащо за успеваемостта на трансграничния пазар “.

Въпрос на доверие

А електрическите мрежи от време на време просто липсват тук-там. Скорошната промяна на разпоредбите на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, контрактувана през предходната година, взема решение да сътвори районни центрове за съдействие до 2023 година като метод за улеснение на трансграничния продан на електрическа енергия.

Но напредъкът по концепцията е муден. В Германия, да вземем за пример, локалното население се опълчва на построяването на нови електропроводи, което попречва преместването на офшорната вятърна сила от крайбрежията на Балтийския район на страната до най-южните й алпийски райони.
Освен това основното ценообразуване повдига въпроси за страни като Франция, която ползва идентична цена на дребно на електрическа енергия за всички семейства, или такива като Испания, което подсигурява единна цена за слънчева и вятърна сила. Операторите на преносни системи евентуално са най-предпазливи, когато става въпрос за основна търговия с електрическа енергия.

Паскал Фонк от белгийският енергиен оператор Elia твърди, че търговията на правилото на възли може да се изисква в бъдеще, само че сега не е нужно това. Сътрудничеството изисква доверие и подготвеност да се отместим от националните си ползи. И това евентуално е компликация, с която се сблъскваме всеки ден, съобщи тя.

„ Трябва да се надигнем пред действителността. Има огромни проблеми като сигурността на доставките “, което остава да бъде решено от националните управляващи. Това основава и актуалните проблеми, което предотвратява появяването на безпроблемен пазар на електрическа енергия в целия Европейски Съюз. Доверието към този момент е основано, изясни Фонк, припомняйки за пазарното обединяване на енергийните мрежи сред Белгия, Франция и Нидерландия, което сега се надгражда. Тя уточни и развиването на пазара в „ В рамките на деня “ като друга област, в която се реализира прогрес за консолидиране на европейските пазари на електрическа енергия.

Но „ компликациите “ остават, призна тя, като уточни остатъчната липса на съгласие сред мрежовите оператори в разнообразни страни. " Това са компликациите, които всички имаме ", призна Фонк, като съобщи, че за разрешаването на тези разлики е належащо всички да седнат на една маса. Освен това тя изрази песимизъм във връзка с задачата на Европейски Съюз да доближи 15% взаимосвързаност сред европейските страни до 2030 година Обикновено ние, преносните оператори, не желаем да имаме закрепени цели, изясни Фонк.

Тя обаче добави, че развиването на мрежата е „ вид, за който не съжаляват операторите “, с цел да се разреши възобновимата сила да бъде интегрирана в електрическата система. Ако не се построи нов потенциал на мрежата, това може да докара до спомагателни разноски от 40 милиарда евро годишно на европейско равнище за всички консуматори, счита Фонк. Тя предизвести, че това може да блокира интеграцията на нови 150 TW / h годишно възобновима сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР