Полски специалисти направиха иновативна операция на момиче, което се роди

...
Полски специалисти направиха иновативна операция на момиче, което се роди
Коментари Харесай

Изградиха череп! Спасиха живота на дете с уникална операция СНИМКИ

Полски експерти направиха новаторска интервенция на момиче, което се роди без част от черепа в задната част на главата. За затваряне на вродения недостатък е употребен 3D отпечатан модел за визуализация. Британският Daily Mail написа за това по какъв начин полски хирурзи са избавили живота на бебето.

Момиченце от полския град Жешов е с присъщ недостатък, заради който петата част на черепа не се оформя вярно в задната част на главата. По време на бременността деформацията била подценена и лекарите забелязали едвам през февруари след раждането й.

Патологията била животозастрашаваща, защото откритата част от мозъка била податлива на инфекции, които в последна сметка биха довели до гибел. За да отстранят казуса, лекарите имали четири дни. През това време те създали подробни фотоси на черепа на бебето и ги изпратили на компания за 3D щемпел, която направила копие 1:1, което разрешило на лекарите да видят степента на загуба на кост и им помогнало да възнамеряват интервенцията.



Специалистите по 3D технология на Sygnis сътвориха 3D модел, с цел да оказват помощ на хирурзите да видят региона на изчезналата кост на черепа

Операцията траяла два часа, през които хирурзите сложили лепенка на тила от кожата и другите меки тъкани на момичето. Проблемът обаче е единствено отчасти решен, защото в бъдеще ще са нужни спомагателни интервенции за възобновяване на изчезналата кост, което също ще употребява технология за 3D принтиране. Междувременно детето е под наблюдаване - лекарите ще наблюдават положението на момиченцето и по какъв начин ще пораства черепната кост на тила.

" Това е доста необичаен недостатък и в моята 20-годишна работа това е първият път, когато би трябвало да се сблъскам с сходен проблем. Така че за мен това беше доста новаторска процедура ", сподели професор Лукаш Краковчик, който извърши интервенция.

Според него технологията за 3D принтиране е помогнала за точното установяване на загубата на костна тъкан, което доста е улеснило планирането на интервенцията и нейния размер, както и е понижило времето на интервенцията.

" Детето го чака нова интервенция, този път за реорганизация на костите на черепа. Но ние знаем, че костите порастват и по тази причина би трябвало да изчакаме с този стадий за момента ", сподели Краковчик.

Представител на Sygnis, компанията, която е работила по 3D модела на черепа, сподели, че заради лимитираното време е трябвало да употребяват две разнообразни технологии, с цел да избегнат риска и да свършат работата допустимо най-точно.

За да сътвори първата имитация на черепа, софтуерната компания употребява селективно лазерно синтероване (SLS), техника, която слива пластове от найлонов прахуляк.

За втория модел те също употребявали стереолитография (SLA), при която фоточувствителна смола се втвърдява пласт по пласт.

" Технологиите SLS и SLA са доста точни и детайлни, което е доста значимо при положение на анатомични модели. Точността на SLS модела беше до 0,125 mm в елементи и компанията съумя да го създаде в " относително малко за щемпел време “, сподели Сигнис.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР