Полската платформа за онлайн търговия Allegro, която преди време имаше

...
Полската платформа за онлайн търговия Allegro, която преди време имаше
Коментари Харесай

Полски интернет гигант, изтеглил се от България, готви най-големия борсов дебют в Източна Европа

Полската платформа за онлайн търговия Allegro, която преди време имаше бизнес и в България, разгласи проекти да дебютира на фондовата борса във Варшава. А нейното първично обществено предложение (IPO) може да се трансформира в едно от най-големите за Европа през 2020 година, както и в най-мащабното в историята на Централна и Източна Европа.

Според осведомени, представени от уеб страницата Emerging Europe, компанията си е сложила за цел да доближи пазарна капитализация сред 11 и 12 милиарда евро. По калкулации на полски медии обаче при по-голям интерес и скок в цената на акциите, оценката на Allegro може да скочи и до 13 милиарда $.

С сходен резултат платформата ще се трансформира в най-голямата компания, листната на полската борса, като тя би изпреварила сегашния водач CD Projekt, която е оценена на 11 милиарда евро.

От подадените от сдружението документи до полските регулатори излиза наяве, че то желае да продаде нови акции на стойност от към 222 милиона евро. Някои ръководители от екипа на компанията също ще продадат част от дяловете си в него.

Така, при всички бумаги, взети дружно, Allegro ще продаде общ дял от сред 20 и 25% от акциите си. Досегашното най-голямо IPO в Полша се организира през 2010 година, когато застрахователят PZU съумя да притегли капитал от 2,1 милиарда евро.

Плановете на управлението на онлайн водача са набраните средства да бъдат употребявани за покриване на задължения. Засега се чака IPO-то да бъде планувано за октомври.

Allegro е учредена през 1999 година, като все още платформата има към 12,3 милиона дейни консуматори. Нетната ѝ облага за 2019 година възлиза на 399 милиона злоти или към 89 милиона евро, което е със 73% повече спрямо 2018 година.

Според уеб страницата на компанията тя е десетата най-посещавана платформа за онлайн търговия в света. Тя предлага 164 милиона продукта на 117 хиляди търговеца, като има 5 офиса в Полша и 2200 чиновници.

През 2010 година Allegro навлезе на българския пазар, откакто купи локалната интернет платформа Prodavalnik.com посредством южноафриканския колос Naspers. През 2014 година тя беше преименувана на OLX. По-късно обаче полската група се изтегли от страната. Към момента OLX и eMag не престават да се ръководят от Naspers.
 Prodavalnik.bg сменя името и марката си
Prodavalnik.bg сменя името и марката си

Най-големият уебсайт за безвъзмездни разгласи у нас е към този момент част от международната марка за търговски уеб сайтове " Olx "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР