Полша ще обяви тази седмица споразумение със САЩ за укрепване

...
Полша ще обяви тази седмица споразумение със САЩ за укрепване
Коментари Харесай

Президентът на Полша отива в САЩ да иска засилване на американското военно присъствие

Полша ще разгласи тази седмица съглашение със Съединени американски щати за подсилване на американското военно наличие в страната - с повече войски, командни и логистични качества. Това към момента не е обособен огромен " Форт Тръмп " - концепцията за голяма военна база, стартирана от Варшава предходната година, сподели полският президент Анджей Дуда в изявление за Ройтерс в навечерието на идното си посещаване в Съединени американски щати, започващо на следващия ден.

При предишното си посещаване зад океана през септември м.г. той предложи да бъде построена в неговата страна нова огромна военна база, носеща името на президента Доналд Тръмп, и даже даде обещание 2 милиарда $ финансиране за основаването й.

Националистическото държавно управление на консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС), пристигнало на власт през 2015 година, упорства за по-силно американско военно наличие в Полша, което да служи като преграда пред евентуална експанзия от все по-настъпателно настоящата Русия. Съединени американски щати към този момент имат войски в Полша според съглашение от 2016 година сред Варшава и НАТО в отговор на съветската анексия на черноморски полуостров Крим от Украйна - източен комшия на Полша.

Според Дуда досегашното американско военно наличие в Полша е единствено " изследователски интервал ". " Днес приказваме за усилване на това наличие и прекосяването към втора фаза, - споделя той в изявлението. - Става дума за нарастване както количествено, по този начин и качествено. " И прибавя, че измежду обсъжданите хрумвания е и построяването на писта за дронове.

По време на идната аудиенция в Белия дом ще бъде оповестено политическо съглашение, а техническите договаряния ще продължат, сподели пред кореспонденти във Варшава през вчерашния ден помощникът на президента Кшищоф Шчерски, представен от Ройтерс.

По-рано чиновници споделиха пред Ройтерс, че остават различия кой тъкмо и защо ще заплаща. Полша не желаела да финансира множеството разноски за издръжката на личния състав на една нова база. Дуда сподели, че договарянията по подялбата на разноските остават отворени.

" За нас е явно, че в случай че нашата сигурност бъде укрепена, то тогава ние безусловно ще участваме в разноските. Процентите са в развой на разискване и към момента предмет на спор ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР