Полша реши да прекрати междуправителственото споразумение с Русия за газопровода

...
Полша реши да прекрати междуправителственото споразумение с Русия за газопровода
Коментари Харесай

Полша прекрати споразумението с Русия за газопровода Ямал-Европа

Полша реши да приключи междуправителственото съглашение с Русия за газопровода " Ямал-Европа ". Това разгласи полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва, представена от " Ройтерс ".

" Руската експанзия против Украйна удостовери какъв брой е вярна решимостта на полското държавно управление да стане изцяло без значение от съветския газ. Винаги сме знаели, че " Газпром " не е благонадежден сътрудник ", написа тя в " Туитър ".

Прекратяването на контракта беше естествена стъпка след прекъсването на съветските доставки за Полша предишния месец, което беше нарушаване на контракта, акцентира Москва и разясни, че този ход не визира газовите потоци от Германия към Полша през газопровода, ръководен от полска организация.

Варшава отхвърли да заплаща съветското синьо гориво в рубли, каквото беше настояването на Кремъл.

Полша неведнъж е заявявала, че няма желание да удължава дълготрайния контракт, който трябваше да изтече в края на 2022 година През 2019 година полската газова компания PGNiG уведоми " Газпром ", че възнамерява да приключи контракта на датата му на приключване.

В ефира на Полското радио пълномощният представител на държавното управление за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски съобщи, че на 13 май държавното управление е приело резолюция за преустановяване на подписаното през 1993 година междуправителствено съглашение с Русия за доставка на газ.

Официално съобщение би трябвало да бъде изпратено през днешния ден.

Докато полският сектор от газопровода " Ямал-Европа ", който свързва Русия със Западна Европа, е благосъстоятелност на взаимно дружество сред " Газпром " и PGNiG, работата му е под контрола на полската държавна газопреносна компания Gaz-System.

Междуправителствените съглашения с Русия, които нарушават европейското законодателство, към този момент не би трябвало да бъдат в действие, акцентира Москва. Тя уточни, че газопроводът действа в сходство с европейското законодателство, което разрешава без спиране да се употребява за реверсивни доставки на газ от Германия до Полша.

Полша употребява реверсивните доставки от Германия като един от различните направления за доставка на газ, откакто Русия приключи вноса на синьо гориво към страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР