Полша планира да затвори най-замърсяващата електроцентрала в Европа до края

...
Полша планира да затвори най-замърсяващата електроцентрала в Европа до края
Коментари Харесай

Най-замърсяващата електроцентрала в Европа ще затвори до 2036 г.

Полша възнамерява да затвори най-замърсяващата електроцентрала в Европа до края на 2036 година, съгласно план на документ, оповестен от локалните управляващи, заяви The Guardian.

Документът е част от кандидатурата за района на Лодз за поддръжка от Фондът за обективен преход на Европейски Съюз (ФСП), чиято цел е да помогне на районите да поемат разноските за прекосяване към въглеродно неутрални стопански системи.

Новините идват на фона на друго известие, че най-голямата държавна енергийна компания за произвеждане на електрическа енергия в Полша PGE се отхвърли от проекта за създаване на централа за лигнитни въглища в Злочев за зареждане на централата в град Белхатов, откакто съобщи, че планът ще носи загуби.

От 1982 година централата в Белхатов е изхвърлила повече от един милиард тона CO2 в атмосферата. Според проектоплана, изгарянето на лигнитни въглища в Белхатов ще бъде понижено с 80% до 2030 година и ще бъде спряно изцяло до 2036 година Екоактивисти настояват, че това е прекомерно отдалечен период.

Полша генерира по-голямата част от електрическата енергия си от въглища, само че под възходящ напън от Европейски Съюз и с възходящи разноски за излъчвания на въглерод, страната предизвиква повече вложения в нисковъглеродни източници. През 2020 година делът на въглищната сила в енергийния микс на Полша е понижен до 65% по отношение на приблизително над 80% през последното десетилетие.

Фондът за обективен преход включва общо 7,5 милиарда евро от Многогодишната финансова рамка за интервала 2021 - 2027 година и спомагателни 10 милиарда евро от NextGenerationEU, разпределени сред страните от ЕС
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР