Полша отказа да подкрепи плана на Европейската комисия за таван

...
Полша отказа да подкрепи плана на Европейската комисия за таван
Коментари Харесай

Полша блокира плана на ЕК за таван на цената на руския петрол

Полша отхвърли да поддържа проекта на Европейската комисия за таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, с което блокира приемането на мярката, защото съгласно Варшава той не е задоволително невисок.

Вечерта няколко европейски дипломати обявиха, че останалите 26 страни членки са подготвени да одобряват проекта в точния момент, с цел да влезе той в действие в понеделник дружно с ембаргото на Европейски Съюз върху съветския недопечен нефт, съобщи Агенция Франс Прес.

Един от договарящите съобщи пред Агенция Франс Прес: " Мълчанието от Варшава е оглушително. "

Ембаргото ще попречи на доставките на съветски недопечен нефт с танкери до Европейски Съюз, което съставлява две трети от вноса.

Енергийни специалисти като Фук-Вин Нгуен от мозъчния концерн Институт Делорс пресмятат, че Русия е спечелила 67 милиарда евро от продажбата на нефт на клиенти от Европейски Съюз след нашествието си в Украйна през февруари.

Само тази сума е по-голяма от съветския бюджет за защита от 60 милиарда евро преди войната и е по-малка от финансовата и военната помощ, изхарчена от страните от Европейски Съюз в поддръжка на Киев.

От понеделник на танкерите към този момент няма да бъде позволено да внасят съветски недопечен нефт в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на глобите посредством продажба отвън Европейски Съюз.

Китай и Индия, да вземем за пример, не са лимитирали вноса на съветски нефт, само че според оферти проект на европейските застрахователи ще бъде неразрешено да покриват разноски на танкери, които транспортират нефт на цени над тавана.

Европейската комисия предложи тавана дружно със заповед, че в случай че комерсиалната цена на петрола падне под 60 $, тогава таванът ще бъде понижен, до момента в който стане с пет % по-нисък от пазарния. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР