Полша няма да изпълни съдебно решение, предизвикано от опасения за

...
Полша няма да изпълни съдебно решение, предизвикано от опасения за
Коментари Харесай

Полша няма да затвори най-голямата си въглищна мина въпреки съдебно решение

Полша няма да извърши правосъдно решение , провокирано от опасения за околната среда, за прекъсване на работата в мината за лигнитни въглища " Туров " след 2026 г ., сподели министър-председателят късно във вторник, защото това може да заплаши енергийната сигурност на страната, цитира думите му Ройтерс.

Екологичните групи " Фондация Франк Болд ", " Грийнпийс " и Екологичната асоциация EKO-UNIA обявиха в изказване във вторник, че съдът във Варшава е отменил решение, което позволява концесията за рандеман на въглища в Туров да бъде удължена, защото това може да аргументи обилни вреди на околната среда.

" Не сме съгласни с днешното нелегално решение... да спрем работата в мината в Туров ", написа Матеуш Моравецки в обява във " Facebook ". " Не можем да го използван и ще създадем всичко, с цел да го отменим "

Полша твърди, че цели 8% от силата й се доставя точно от тази мина .

Моравецки и министърът на държавните активи Яцек Сасин ще посетят мината в сряда.

Екологични групи от дълго време подлагат на критика въздействието върху околната среда на откритата мина, ситуирана тъкмо до границата с Чешката република.

" Имаме продължаваща климатична рецесия, заради което Туров, както и други остарели електроцентрали, работещи с въглища, би трябвало да бъдат затворени най-късно до 2030 година ", сподели Анна Мерес от " Грийнпийс ".

Мината беше в центъра на, защото чехите споделиха, че работата й предизвиква замърсяване на природата и загуба на подпочвени води.

Полша се съгласи за споразумяване на разногласието, заради неплащане на санкции, свързани с този спор.

Решението по отношение на екологичното позволение за удължение на концесията не е дефинитивно и държавното управление и притежателят на мината, следената от страната енергийна компания PGE имат право да апелират.
 Въглищата остават забележителен източник на парникови газове в Европейски Съюз
Въглищата остават забележителен източник на парникови газове в Европейски Съюз

Това демонстрира отчет на Европейската счете палата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР