Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на

...
Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на
Коментари Харесай

Втори тур на президентските избори в Полша


Полша гласоподава в неделя на президентски избори на ръба на бръснача, сред излизащ в оставка популистки президент и либерал- еврофил, който желае да възвърне връзките с Брюксел, написа Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решителен за бъдещето на държавното управление на консервативната и националистическа партия „ Право и правдивост “, която нейните съперници упрекват, че анулира демократичните свободи, добити преди три десетилетия след рухването на комунизма.

Подкрепен от „ Право и правдивост “, президентът Анджей Дуда се изправя против кмета на Варшава Рафал Тшасковски от главната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети демонстрират равни шансове за двамата претенденти.

„ Битката за Полша “, по този начин гласи заглавие в таблоида „ Супер Експрес “, до момента в който демократичният ежедневник „ Газета Виборча “ приказва за избор сред „ вяра и злополучие “, които ще обиден бъдещите генерации.

Гласуването трябваше да се организира през май – по времето, когато Дуда ръководеше желанията за гласоподаване – само че то трябваше да бъде отсрочено заради пандемията на ковид.

Подкрепата за господин Дуда понижава доста от този момент, в това число заради следствията от епидемията, която потопи Полша в първата криза след рухването на комунистическия режим.

Според специалистите резултатът в неделя може да бъде толкоз непосредствен, че да бъде оспорен юридически и да провокира митинги.

Избирателните секции отварят в 05:00 часа средноевропейско време и затварят в 19:00 часа. Скоро по-късно се възнамерява допитване до гласоподавателите за техния избор незабавно откакто те изоставен изборните секции, като първите публични резултати ще бъдат получени едвам в понеделник сутринта.

На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе преди всичко с 43,5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %.

Eurasia Group, съветник по политически опасности, акцентира, че Тшасковски е трябвало да активизира доста разнообразни елементи от електората против Дуда и има вяра, че затова успеха евентуално ще отиде при последния с стеснен марж.

” Тшасковски се оказа способен и сладкодумен претендент, само че две седмици са малко време за понижаване на дистанцията ”, съгласно мнението на Eurasia Group, която акцентира “липсата на ясна поддръжка ” от страна на неуспелите в първия тур опозиционни претенденти.

“Две визии за Полша

Дуда даде обещание да пази известните обществени помощи, стартирани от „ Право и правдивост “ и организира поляризираща акция, атакувайки изключително правата на хората от ЛГБТ общностите и отхвърли концепцията за обезщетение за еврейски парцели, откраднати от нацистите и по врем на комунистическия режим.

“Тези избори са опълчване на две визии за Полша , сред бяло- аленото и дъгата ”, съобщи министърът на правораздаването Збигнев Зиобро, правейки алюзия с полския народен байрак и признака, употребен от ЛГБТ общността.

Правителството и неговите обществени медии, напълно ангажирани в акцията на Дуда, нападнаха заглавия, следени от немския капитал, обвинявайки ги в „ пристрастия “, откакто таблоид от групата на Ringier Axel Springer подлага на критика Дуда за помилването на педофил.

Тшасковски поддържа гражданските партньорства, в това число сред хора от един и същи пол. Решението му да подпише изказване в поддръжка на хората от ЛГБТ общностите подтикна доста от източните селски и най-консервативните райони в страната през предходната година да се разгласят за „ свободни от ЛГБТ зони “.

Ако завоюва, Тшасковски дава обещание да се откаже от спорните правосъдни промени, които слагат Полша в борба с останалата част от Европейския съюз.

“Тези избори ще дефинират ориста на Полша в обозримо бъдеще ”, сподели Адам Стшембош, някогашен ръководител на Върховния съд и почитан професор по право.

“Ще бъде ли доминирана и напълно подчинена на политическа партия, с всички последици от една власт по природа диктаторска, или ще успеем да спрем този развой? ”, запита той. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР