Половината от фирмите в България са индексирали възнагражденията на служителите

...
Половината от фирмите в България са индексирали възнагражденията на служителите
Коментари Харесай

Една четвърт от фирмите отчитат спад на печалбата

Половината от компаниите в България са индексирали възнагражденията на чиновниците си поради нарасналите инфлационни равнища. Това е един от изводите от експресно изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) измежду нейните членове поради съществено нарасналите равнища на инфлацията и въздействието й върху пазара на труда. Анкетното изследване е непринудено и е направено в интервала 19-29 юли, оповестиха от Палатата.

Според участвалите в изследването, при близо 80 на 100 от бизнесмените се регистрира съществено нарастване на цените на суровините и енергийните артикули. Една трета от фирмите са отсрочили вложения, с цел да могат да компенсират равнищата на инфлацията, а при над една четвърт от компаниите оборотите са се нараснали, само че размерът на облагата им е намалял. При 21 на 100 от интервюираните се следи понижение на числеността на личния състав. Други показват, че в резултат на инфлацията страната ни е изгубила част от конкурентните преимущества по отношение на производители от Европейски Съюз.

53 на 100 от бизнесмените са нараснали възнагражденията на чиновниците, с цел да могат да посрещнат увеличените цени на стоките и услугите. Данните потвърдиха терзанията от пораждане на нужда от нарастване на работните заплати, изказани от 51 на 100 от представителите на българския бизнес в хода на експресното изследване от юни тази година за упованията от присъединението на България към еврозоната, а също и опасенията на 61 на 100 от участниците в Европейското икономическо изследване 2022 на Европалати по същия мотив, разясняват от БТПП.

При половината от бизнесмените растежът на възнагражденията е сред 5 на 100 и 10 на 100. 24 на 100 от предприятията са нараснали възнагражденията с изпреварващ растеж, над инфлацията към юни 2022 година, която е в размер на близо 17 на 100, или с нейния размер. Според 9 на 100 от респондентите нарастването е в размер на 3,3 на 100 - колкото е и инфлацията за 2021 година, само че това е и политика на обособени предприятия да индексират възнагражденията при започване на всяка година със средногодишния размер на инфлацията, която през 2022 година се чака да доближи равнища към 12 на 100, означават от БТПП.

Бизнесът показва съществени терзания във връзка с бъдещото развиване на инфлацията у нас и в Европа. Според някои рецесията едвам в този момент стартира. 66 на 100 от бизнесмените не чакат инфлацията да се възвърне скоро на предкризисните равнища, а над 20 на 100 показват, че чакат тя съществено да намалее при стабилизиране на политическата конюнктура у нас или при привършване на войната в Украйна. Едва 2 на 100 чакат инфлацията да се възвърне до търпими равнища към края на годината.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР