Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на

...
Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на
Коментари Харесай

Половината държавни болници продължават да тънат в дългове

Половината от държавните лечебни заведения имат просрочени отговорности в размер на 155 млн. лева и наклонността е да не престават да се усилват. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева пред депутатите от комисията по опазване на здравето в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите й другата половина от лечебните заведения нямат висящи задължения. Начева показа единния стандарт за финансово ръководство на държавни лечебни заведения. В него е заложено да не се позволява увеличението на просрочените отговорности, общи правила за счетоводната политика, за ръководство на ресурсите, единни правила на вътрешните правила при образуване на заплатите, координиране на публичните поръчки с принципала и други

Представители на Сдружението на регионалните лечебни заведения възразиха против текста, оказващ, че лечебните заведения нямат право да натрупат нови просрочия, защото те не са единствено поради вътрешното финансово ръководство на лечебното заведение.

От Сдружението на университетските лечебни заведения възразиха против текста в стандарта, съгласно който би трябвало да се прави обмисляне на разноските за идната година през актуалната година.

Момчил Мавров от организацията уточни, че към момента не се регистрира тежестта на болестта, размерът на оказаната помощ, квалификацията на лекарите, а финансирането на лечебните заведения по този метод лимитира конкуренцията сред тях. По думите му финансовото положение на университетските лечебни заведения не е положително, защото в тях се лекуват най-тежките случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР