Половин милион специалисти от трети страни ще пристигнат в България

...
Половин милион специалисти от трети страни ще пристигнат в България
Коментари Харесай

Половин милион висшисти от трети страни идват да работят в България

Половин милион експерти от трети страни ще дойдат в България през идващите няколко години . Става дума за висшисти, които работят в разнообразни области. Прогнозата е на бизнеса, оповестиха от КТ „ Подкрепа “. Причината за идния импорт на толкоз доста фрагменти била в признатите при започване на март промени в Закона за миграцията и трудовата подвижност.

С измененията се даде опция делът на чиновници от трети страни да нарасне от 10 на 35% за дребни и междинни предприятия, което на процедура значи, че всеки трети чиновник може да е чужденец. Освен това наложителният пазарен тест за синя карта отпадна и работодателите към този момент не са длъжни да потвърждават, че в продължение на 6 месеца не са съумели да си намерят нужния им кадър у нас, написа " Монитор ".

Според Ваня Григорова, стопански помощник към синдиката, бъдещият импорт на огромен брой фрагменти от чужбина би представлявал риск за националната сигурност и причина за поява на ксенофобия и на образуване на гета, както в Западна Европа. Григорова сподели и, че съгласно данни за поръчки за документи българската стопанска система търсела тайландски масажистки и попита кой има потребност от това, а в обществената мрежа Фейсбук потеглиха догатки, че депутатите търсят избран тип разтривки. Вицепрезидентът на КТ " Подкрепа " Йоанис Партениотис пък изрази опасения за сериозен обществен дъмпинг. „ Разбираме, че има дефицит на експерти, само че не може да твърдим, че има тежък недостиг на фрагменти “, разяснява той. Според него рискът бил, че всеобщата миграция на служащи щяла да докара до заледяване или закъснение на нарастването на трудовите хонорари .

Вицепремиерът Валери Симеонов дефинира като неоснователни терзанията и добави, че се чака броят на служащите, които ще дойдат у нас, да е към 300 000 души . През миналата година 117 чужденци от трети страни са получили синя карта.

Най-често става дума за IT експерти и инженери от Украйна, Русия, Индия. Други 4000 чужденци са взели позволение за сезонна работа. Става дума най към този момент за чиновници от Украйна и Молдова, които са работили като сервитьори, рецепционисти и готвачи, за каквито у нас има дефицит. Оказва се, че бизнесът търси и масажистки от Тайланд .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР