Половин милион лева ще даде правителството за възстановяване на пораженията

...
Половин милион лева ще даде правителството за възстановяване на пораженията
Коментари Харесай

500 000 лв. ще даде правителството за щетите от ураганния вятър във Враца

Половин милион лв. ще даде държавното управление за възобновяване на провалите от урагана във Враца. Това сподели министър председателят Бойко Борисов. Решението е взето на изключително заседание, а средствата ще бъдат отпуснати в четвъртък.

Днес стартира възобновяване на вредите от ураганния вятър, който мина със скорост от 160 км в час през врачанския квартал Кулаата в неделя и нанесе голям брой провали по къщите и инфраструктурата. Пет са постройките, чиито покриви стихията подвигна и запрати на земята. На съвсем всички къщи има счупени или отнесени керемиди, прекършени са няколко електрически стълба, има и паднали дървета. 

От сутринта спешни екипи започнаха монтаж на нови електрически стълбове на мястото на пречупените.
Детелин Кръстев, ел. механик: Ще се сложат таблата, ще се възвърне на всеки зареждането, нови пет стълба слагаме, с нови проводници. В рамките на деня ще се пробваме да свършим работа, в случай че не - остават на краткотрайно до на следващия ден.
Къщата на семейство Петрови е единствената, която има застраховка и стопаните се надяват, че с компенсацията ще си създадат нов покрив.

Сега най-спешната работа на потърпевшите в кв. Кулата е да покрият къщите си, останали без покрив.
Георги Ангелов, потърпевш: Ще разчистим и ще препокриваме. 
Страхувате ли се, в този момент вали дъжд, имате ли найлони?
- Купуваме найлони, вятърът ги къса, отново купуваме, покриваме.
От локалното кметство споделиха, че единствено две къщи към момента нямат ток, а на най-пострадалите общината оказва незабавна помощ.
Даниела Чобанова, кметски наместник на кв. Кулата: Сложили сме найлони за момента да спасим ситуацията, тъй като вали на открито. Хората се обаждат отвред, в общината стартират да се събират документи, тъй като на доста къщи има вреди.
От община Враца се ангажираха да обезпечат строителни материали за ремонтите и да открият дарителска сметка в помощ на потърпевшите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР