Положението от гледна точка на пандемията не изглежда добро, но

...
Положението от гледна точка на пандемията не изглежда добро, но
Коментари Харесай

Росица Матева от ОС към ЦИК: Избирателите трябва да са спокойни



„ Положението от позиция на пандемията не наподобява положително, само че се надявам, че при една добра организация, съблюдаване на всички ограничения, ще можем да проведем обикновено изборите , сподели в „ Хоризонт за вас “ Росица Матева, ръководител на Обществения съвет на ЦИК.
„ Избирателите би трябвало да са спокойни. Сега вършим проява за гласуването при машините – 25 секунди лишава гласуването с машина и това не е комплицирано.

Който реши да гласоподава с машина, го з аявява авансово в СИК, влизайки в изборното помещение . Предоставя се магнитна карта за това.

Визуализира се бюлетината, която е същата като хартиената . Всеки може посредством машината да гласоподава и за партия или за коалиция, и с преференция също може, за самостоятелен претендент също, както и с опцията – „ Не гласоподавам за никого “.

Ако искаш, можеш и да промениш избора си , преди да натиснеш бутона – „ Гласувай “, след това си проверяваш и разписката с метода ти на гласоподаване, най-после се връща магнитната карта. С една и съща карта не може да се гласоподава повече от веднъж ", разясни още Матева.

Всеки може да гласоподава и с ръкавици предвид на дезинфекцията.

" Разписките от машинното гласоподаване към момента не ясно дали ще се броят, ЦИК ще брои разпечатания секционен протокол от гласуването ", сподели още Матева.


" Според нас може контролно да се преброят и разписките, на инцидентен принцип - 10 на 100 от СИК ", сподели още Матева.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР