Положението на граничните пунктове Ярине, Бърняк и Мердаре между Косово

...
Положението на граничните пунктове Ярине, Бърняк и Мердаре между Косово
Коментари Харесай

Нараства напрежението между Сърбия и Косово, ЕС предлага среща между Вучич и Курти

Положението на граничните пунктове Ярине, Бърняк и Мердаре сред Косово и Сърбия остава непроменено към този момент трети ден.

Продължава наличието на чиновници от специфичните елементи на косовската полиция, дружно с към 20 бронирани транспортни средства.

На място са се събрали протестиращи сърби, които са натрупали дърва за огрев за спонтанните печки в палатките. Въпреки неприятното време, те са безапелационни, че ще останат там.

Белград упрекна премиера на Косово Албин Курти за зародилото напрежение, който " с безумните си ходове " желае да унищожи мъчно извоювания мир и непоклатимост в района.

В изказванията си ръководещите в Сърбия постоянно са подчертавали, че са подготвени за разговор, само че той няма по какъв начин да се реализира, когато " Прищина държи снайперисти и цеви на оръжия против нашия народ и до момента в който заплашва брутално свободата му на напредване ". Позицията на Белград е, че с диалог може да се реализира компромис, само че не и с насилствената и нападателна политика на Прищина.

Обстановката сред Прищина и Белград се изостри, откакто държавното управление на Косово стартира да ползва решението за взаимност по отношение на Сърбия и да слага наложително краткотрайни регистрационни номера на колите, които влизат от Сърбия през косовските гранични пунктове. Временните номера, обозначени с " РКС ", костват 5 евро и важат за период от 60 дни.

Това решение провокира неодобрение на сърбите в Северно Косово, които блокираха граничния пункт Ярине. Последва реакция и от страна на Белград, а президентът Александър Вучич свика съвещание на Съвета за национална сигурност и настоя специфичните елементи на косовската полиция да се изтеглят от граничните пунктове.

От своя страна, министър председателят на Косово Албин Курти съобщи, че дейностите на Прищина са реципрочни на настоящите в Сърбия правила за регистрационни номера на колите и не става въпрос за провокация.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел и специфичният представител на Европейски Съюз за разговора Белград - Прищина Мирослав Лайчак поддържат телефонен контакт със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Абин Курти за незабавно облекчение на напрежението в Северно Косово и вероятно осъществяване на среща сред Вучич и Курти в Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР